fbpx

Četrnaestogodišnjicu samoproglašene nezavisnosti Kosova Srbi i Albanci različito ocenjuju

Фото: В.Ћуп

Tokom celog dana na Kosovu se proslavlja dan jednostrano proglašene nezavisnosti, a na ulicama su vidljivi automobili sa kosovskim, ali i albanskim zastavama. Vojnom i policijskom paradom, uz zahvalnost Americi i veličanjem takozvane Oslobodilačke vojske Kosova, prištinski zvaničnici obeležili su četrnaest godina samoproglašene nezavisnosti.

Svakodnevni odlazak mladih sa Kosova, prištinska je realnost. Ipak, barem pred novinarima, Albanci su zadovoljni.

„Najzadovoljniji smo sad sa izborom Kurtija i Vjose Osmani”, rekao nam je jedan stanovnik Prištine.

“Ne znam šta da ti kažem, da li nam život ide na bolje, dobro je što uopšte ide, nema nikakve razlike”, dodao je drugi.

Srbi, zbog pojačanih napada na njih, njihovu imovinu i imovinu Srpske pravoslavne crkve, misle drugačije.

“Pa od kako su proglasili tu nezavisnost, ovde života za Srbe bukvalno da nema, sve gore je, nikako bolje”, kaže jedan meštanin Gračanice, a drugi dodaje.

“Trebali bi što više da se borimo za ovo parče zemlje, Kosovo i Metohiju”.

Poznavaoci političkih prilika, Srbi i Albanci kao da ne žive na istoj teritoriji, na kojoj skoro 12% građana opstaje na ivici siromaštva.

Oni koji žele da žive na Kosovu, danas žive mnogo bolje, nego što su ikada živeli i imaju mogućnost da ostvare ono što žele”, istakao je bivši savetnik Hašima Tačija i novinar iz Prištine, Ardijan Arifaj.

Ivan Nikolić iz NVO “Komunikacija za razvoj društva” navodi da je na Kosovu ekonomska situacija jako loša.

“Ogromna nezaposlenost, loš sistem obrazovanja, loš zdrastveni sistem itd. Kosovo kao takvo apsolutno ne bi moglo da funkcioniše bez ozbiljnog priliva međunarodnih donacija, tako da, osim nekog duševnog mira, mislim da Albanci zapravo nisu dobili ništa”, rekao je Nikolić.

Albanski zvaničnici tvrde da su dobili preko sto priznanja svoje nezavisnosti, dok iz Beograda odgovaraju da je taj broj znatno manji.

“Zato je važno da Kosovo još radi na procesu dijaloga sa Srbijom i da se postigne taj finalni sporazum sa Srbijom i zajedno sa time da postane članica Ujedinjenih nacija, da se zaokruži ta međunarodna konsolidacija države Kosovo”, smatra Arifaj.

Ni broj priznanja, ni članstvo Kosova u nekoliko međunarodnih organizacija Srbima ne znači ništa.

Suština je zapravo kvalitet života članova srpske zajednice, njihova prava koja se apsolutno ne poštuju i sprečavanje napuštanja Kosova”, kaže Nikolić.

I nakon četrnaest godina Kosovo još uvek ne priznaju pet zemalja članica Evropske unije, Španija, Grčka, Rumunija, Slovačka, Kipar, ali i velike sile poput Kine, Indije i Rusije.

Ana Marković
%d bloggers like this: