fbpx

“Neko bi da izbriše manastir Visoki Dečani i sa geografske karte”

Принтскрин Фото: КоССев

Kako je danas objavio portal KoSSev, lokaciju manastira Visoki Dečani ponovo je pomerena sa aplikacije Google maps, pa ukoliko želite da obiđete manastir, aplikacija će vas odvesti do kružnog toka u Dečanu, nekoliko kilometara niže od prave lokacije. Iz manastira Visoki Dečani navode da je u pitanju otvorena provokacija koja se ponavlja već treći put poslednjih godina i za koju su, kako navode, odgovorni regionalni administratori Google maps za ovaj deo Balkana “i oni koji im serviraju lažne informacije”.

“Ovim ne samo da se otežava pristup manastiru, već se pokazuje da se jedan manastir može preko noći izbrisati sa mape i to samo zato što je srpski pravoslavni i što nekome smeta. Prethodnih godina su nas namerno izmeštali kod Leskovca, van Kosova i Metohije, drugi put su umesto manastira stavili naziv kos. albanskog hotela koji je 4 km dalje, a sada su jednostavno izbrisali ime manastira na njegovoj lokaciji i stavili ga u centar grada Dečani”, saopšteno je iz manastira Visoki Dečani.

U saopštenju se navodi da je svakom poznavaocu funkcionisanja IT tehnologija jasno da se radi ne o slučajnoj greški, već kako navode, o otvorenoj provokaciji, “posebno imajući prethodne primere”.

“A nije teško pogoditi ko iza toga i stoji i koji su razlozi. Posetioci manastira inače teško nalaze put do ovog značajnog srednjovekovnog spomenika zato što lokalne kosovske albanske vlasti uporno odbijaju da postave adekvatne znake o jednom od najznačajnijih istorijskih objekata na Kosovu i Metohiji, koji je i pod zaštitom UNESKA. Posetioci neretko zalutaju u sporedne ulice i jedini pravi znak stoji neposredno blizu manastira, na mestu gde ga čuvaju same snage KFOR-a. To sve govori o odnosu lokalnih vlasti prema manastiru”, ističe se u saopštenju, i dodaje:

“Manastir Visoki Dečani suočava se ne samo sa kontnuiranim pritiscima vlasti u Prištini i upornim nastojanjima da se promeni istorija manastira, već se ne preza i od toga da se on izbriše sa mape, da ne pominjemo četiri oružana napada lokalnih albanskih ekstremista”.

Navodi se da sve ovo još jednom pokazuje stepen ugroženosti manastira kao i cele baštine SPC na Kosovu i Metohiji “i neophodnosti njegove sveobuhvatne zaštite od onih koji bi preko noći da promene istoriju i onemoguće normalan život svetinje koja postoji 7 vekova”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: