fbpx

Osmani: Uticaj Rusije na Srbiju evidentan

Вјоса Османи, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je na okruglom stolu organizovanom u okviru Minhenske bezbednosne konfeencije je da je uticaj Rusije na Srbiju evidentan i da „Srbiju treba tretirati kao državu koja nije zasnovana na evropskim vrednostima“.

Osmani je, kako prenose mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku, istakla potrebu za kontinuiranim angažovanjem u procesu dijaloga i naglasila da je Kosovo uvek dokazivalo svoju konstruktivnost u tom procesu.

„Kosovo je uvek doprinosilo dugoročnom miru i bezbednosti i u dijalogu je pokazivalo aktivnu posvećenost davanjem konkretnih predloga“, rekla je Osmani i dodala da proces treba da se fokusira na međusobno priznanje „kao jedino rešenje koje obezbeđuje dugoročni mir i stabilnost u regionu“.

Okruglom stolu su, pored kosovske predsednice, prisustvovali predsednik Slovenije Borut Pahor, predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, ministri spoljnih poslova iz regiona, američki ambasador pri NATO-u, specijalni izaslanik Ujedinjenog Kraljevstva za zapad Balkan, Stjuart Pič, kao i predstavnici država, međunarodnih organizacija i civilnog društva.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: