fbpx

Svetski dan maternjeg jezika: Gojković: Maternji jezik deo kulturnog identiteta svakog naroda

Фото Принтскрин: Ју Тјуб

Povodom obeležavanja Svetskog dana maternjeg jezika, ministarka kulture u vladi Republike Srbije, Maja Gojković, istakla je da je maternji jezik, kao deo kulturnog identiteta svakog naroda, tačka u kojoj se spajaju i prepliću raznolikost, tolerancija i razumevanje.

„Postojanje raznovrsnih maternjih jezika na ovom prostoru ne samo da odslikava multijezičnost našeg društva, već daje i podsticaj da se razvijaju znanje i svest o bogatoj jezičkoj i kulturnoj tradiciji i afirmiše međusobna solidarnost brojnih zajednica. Zato smo ponosni što u našoj zemlji živi više od 30 etničkih zajednica koje govore različitim jezicima“, napomenula je ministarka kulture, obraćajući putem video poruke.

Gojković je izjavila da je Kovačica dobar primer za to gde duže od dva veka složno žive Srbi, Slovaci, Mađari, Rumuni i drugi narodi, koji neguju svoj jezik, identitet i tradiciju, uvažavajući i poštujući kulturu svojih komšija.

„Srbija je posvećena ostvarenju prava nacionalnih manjina i očuvanju njihovog identiteta. Poznato je da je u našoj zemlji, pored srpskog jezika, u službenoj upotrebi još 11 jezika nacionalnih manjina u 42 jedinice lokalne samouprave. Status manjinskih jezika uređen na nivou najviših evropskih standarda, a Vlada Republike Srbije kontinuirano radi na zaštiti manjinskih jezika, u saradnji sa nacionalnim savetima nacionalnih manjina i lokalnim samoupravama“, naglasila je ministarka kulture i dodala da je naša zemlja posvećena i očuvanju srpskog jezika i ćiriličnog pisma imajući u vidu da jezik i pismo spadaju u neotuđive delove kulturnog nasleđa i da su među ključnim pitanjima identiteta svakog naroda.

Ona je podsetila da je Skupština Srbije prošle godine donela Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma kako bi se ustanovile dodatne mere u cilju negovanja srpskog jezika i ćiriličkog pisma, kao kulturnih i tradicionalnih vrednosti, i podstakne šira upotreba ćiriličkog pisma u javnom životu.

„Izuzetno je važno što i danas šaljemo poruku spremnosti da negujemo maternji jezik, koji za svaki narod predstavlja bitan deo identiteta i čije postojanje je preduslov njegovog opstanka. Ovo je još jedna lepa slika koja iz Srbije odlazi u svet i kojom iznova pokazujemo da pripadnost kulturnom univerzumu uvek počinje ʽkod kućeʼ, negovanjem i zaštitom vrednog nasleđa koje su nam preci ostavili“, zaključila je Gojković.

A.M.

%d bloggers like this: