fbpx

Posle više od dve decenije Marija Novaković povratila uzurpirani stan u Prištini

Марија Новаковић; Фото: В.Ћуп

Marija Novaković iz Prištine preuzela je danas ključeve od svog stana u kosovskoj Agenciji za imovinu. Od 1999. godine kada je njena porodica sa preko 40.000 Srba proterana iz Prištine, stan joj je bio uzurpiran.

Sve dok nije preuzela ključeve od službenika kosovske Agencije za imovinu u Prištini, Marija Novaković nije verovala da će napokon da bude u svom stanu u naselju Ulpijana. Više od dve decenije čekala je ovaj dan.

„Nadam se da ću da vidim stari komšiluk, iz prvog, drugog i trećeg ulaza. Ja bih volela da popijemo čaj, kao nekada što je bilo, i oni kod nas i mi kod njih i za dobro i za loše“, priča Marija Novaković.

Marija Novaković; Foto: V.Ćup

Suze radosnice, koje nije mogla da sakrije, dok je ulazila u ispražnjene prostorije u kojima je prohodala ona, ali i njen stariji sin.

„Moj život je ovde. Ja sam ovde rođena u ovom stanu, udala se, rodila starijeg sina i živela ovde do 1999. godine. Ja ću da vas zovem kad mi dođu deca, ja bih volela da vidite i moju decu“, Marijini su prvi utisci.

Njena majka, Slavica Jeremić, konačno je u svom gradu. Radoznala da sretne nekoga od svojih starih komšija.

„Nijednog trenutka se nisam osetila ugroženo. Smatram da je to isti moj grad u kome sam se rodila i živela do rata“, ispričala je Slavica Jeremić.

Marija Novaković; Foto: V.Ćup

Sudska odluka ipak nije ispoštovana do kraja, pa 16, od 58 kvadrata Marijinog stana još uvek nije oslobođeno.

„Tih 16 kvadrata je bilo navedeno u sudskoj odluci Habitata i mi sutra rano ujutru moramo ponovo da idemo u Agenciju za imovinu, kako bi u roku od 72 sata napisali zahtev, u kome ćemo navesti da su oni delimično izvršili odluku Habitata i da su u obavezi da je izvše i oslobode i tih 16 kvadrata. I da Marija Novaković dobije svoj prostor koji joj pripada“, poručila je Gordana Đorić, iz Udruženja poslovnih žena „Avenija“, kod koje je Marija boravila prethodnih meseci i koja se zajedno sa njom borila da ona povrati svoj uzurpirani stan.

Prema rečima komšija koji žive u ovom naselju i zgradi, ne bi trebalo da bude više problema.

„Šta je vaše biće vaše, a šta je naše, biće naše“, kaže Marijin komšija, koji se trenutno nalazi u njenih 16 kvadrata, koji nisu oslobođeni, a u kojima je njena porodica do 1999. godine držala video klub.

„Što se komšija tiče, ona je slobodna i slobodno se može osećati u svom stanu“, poručio je novinarima, takođe komšija iz zgrade Nedžmedin Šalja.

Ministarstvo za povratak i zajednice će renovirati stan u koji će doći i Marijin muž i deca, a Mariju čeka posao u njenoj staroj firmi, predškolskoj ustanovi Đurđevak u Gračanici. Tako joj je, kaže, obećano u Kancelariji za Kosovo i Metohiju.

Ana Marković
%d bloggers like this: