Blokada alternativnih puteva od strane PK besmislena i neodrživa

Блокада алтернативних путева Фото: Полиција Косова

Kosovska policija sprovela je akciju zatvaranja altenativnih puteva na više lokacija na jugu i severu Kosova i Metohije, navodno, u cilju sprečavanja i suzbijanja krijumčarenja. Interesantno je da je akcija izvršena u neposrednoj blizini prelaza ka cenralnoj Srbiji, ali i Severnoj Makedoniji, ali da sličnih akcija nema na prelazima sa Albanijom.

Blokade su postavljene u opštinama Leposavić i Zubin Potok, u području ka Severnoj Makedoniji – opštinama Vitina i Gnjilane, i u opštini Podujevo.

“Pa ako jeste usmerena samo na suzbijanje šverca mogu samo da kažem da izgleda poprilično besmisleno. Blokade koje su objavljene na slikama Policije Kosova ne deluju dovoljno čvrsto da mogu da spreče takve aktivnosti na neki duži vremenski period”, smatra Milica Andrić-Rakić iz NVO Nova društvena inicijativa.

Milica Andrić-Rakić
Foto: N. Milosavljević

“Koren jučerašnje akcije je u dva procesa koji se već duže vreme odvijaju na Kosovu. Jedan jeste ta neka pompezna borba Kurtijeve vlade sa kriminalom i korupcijom, a drugi i po meni mnogo opasniji proces koji se trenutno odvija jeste ta nake vrsta sve rigoroznijih politika prema prometu roba i usluga ka Srbiji, i jednog drugog procesa koji je nasuprot njemu, a to je skoro potpuno brisanje granica između Kosova i Albanije”, rekao direktor Centra za afirmativne društvene akcije “CASA” Miodrag Marinković za TV Prva.

Iz Kosovske policije tvrde da su putevi zatvoreni na zahtev Carine. A akciju policije pozdravio je i minister unutrašnjih poslova Kosova Đeljalj Svećlja.

“Ovo pokazuje jačanje vladavine prava, sprečavanje krijumčarenja i trgovine robom ilegalnim putevima, zatvaranje i onemogućavanje ilegalnih ruta koje koriste šverceri”, napisao je Svećlja na Tviteru.

Aktivnost blokade alternativnih puteva sprovodi se u trenutku globalne krize, što na naki način može da dovede i do podizanja tenzija.

“Mislim da će ova jučerašnja akcija na severu Kosova stvoriti dodatne tenzije. Da li je održiva, ne mislim da je održiva iz nekoliko razloga. Pre svega što nije usklađena sa Srbijom u okviru Briselskih pregovora gde treba da bude usklađena. Tako da, mislim da ako nije usklađena sa Srbijom, narod se neće povinovati i ubrozo će naći nove alterativne rute i puteve da uradi ono što je i do sada radio da ima sloodan protok roba i usluga sa Srbijom”, rekao je Marinković.

Miodrag Marinković
Foto: D. Simićević

“Mislim da je procena rizika u odnosu na potencijalnu korist za vladavinu zakona koju su pretpostavljam sproveli Policija Kosova i MUP, mogla biti i profesionalnija. S druge strane, ako je bilo i nekih drugih motiva, vrlo mi je teško da dedukujem sta bi oni mogli biti i to baš zbog načina na koji je ta akcija sprovedena – tiho i bez suštinskog efekta”, istakla je Andrić-Rakić.

Podsetimo, barikade su u više navrata postavljane na severu Kosova i Metohije u periodu krhke bezbednosne situacije i postale su simbol nestabilnosti.

Milena Maksimović