fbpx

Kosovska vlada uvela sankcije Rusiji

Са седнице Фото: Влада Косова

Na zahtev Ministarstva spoljnih poslova, vlada Kosova uvela je danas sankcije Rusiji, nakon što je ova zemlja juče započela vojnu invaziju na Ukrajinu, pišu mediji na albanskom. 

Premijer Kosova Aljbin Kurti kaže da da Kosovo stoji uz zapadne države koje imaju za cilj da obezbede mir i bezbednost u svetu, nakon ruske agresije na Ukrajinu.

„Zajedno se zalažemo za mir i bezbednost i za zaštitu demokratije. Odluka kojom vlada Kosova uvodi sankcije Rusiji, u skladu je sa sankcijama SAD i EU, protiv akcija koje narušavaju i ugoržavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine”, naveo je Kurti.

I ministarka spoljnih poslova Donika Gervala rekla je da se Kosovo uvođenjem sankcija Rusiji pridružuje demokratskom svetu.

„Sankcije podrazumevaju zamrzavanje sredstava ruskih banaka, finansijskih institucija i pojedinaca, zabrana pristupa finansijskim tržištima, kao i druge restriktivne mere koje se odnose na ruske kompanije i političke aktere uključene u odlučivanje o ruskoj invaziji na Ukrajinu”, objasnila je Gervala.

Ana Marković
%d bloggers like this: