fbpx

Kancelarija za KiM: Jednostrane i neodgovorne akcije Prištine imaju za cilj destabilizaciju

Фото: Коха

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da su pripadnici kosovske policije jutros u 5 sati izvršili „jednostranu i protivpravnu akciju na severu Kosova i Metohije koja je u suprotnosti sa važećim sporazumima, a jedini cilj joj je opasna provokacija i destabilizacija prilika na terenu“. Navode da je time direktno prekršen sporazum o Vojno-tehničkoj saradnji iz Kumanova, potpisan između Vojske Jugoslavije i KFORA koji predviđa da se pojas od jednog kilometra od adiministrativne linije tretira kao zelena zona na kojoj je jedino dozvoljeno prisustvo KFORA.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju napominju da su pripadnici kosovske policije na 80 metara od administrativnog prelaza Brnjak dovukli tešku mehanizaciju i ljudstvo, „pod izgovorom nekakvog ojačavanja policijskog punkta na prelazu“.

„Ovime je direktno prekršen sporazum o Vojno-tehničkoj saradnji iz Kumanova, potpisan između Vojske Jugoslavije i KFORA koji predviđa da se pojas od jednog kilometra od adiministrativne linije tretira kao zelena zona na kojoj je jedino dozvoljeno prisustvo KFORA, a nikako drugih organa reda takozvanog Kosova“, napominju iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Jedina tačka na kojoj je dozvoljeno prisustvo Kosovske policije jeste na samom administrativnom punktu i to je dogovoreno kroz sporazum o integrisanom upravljanju prelazima, „a nikako nije predviđeno vršljanje Kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice u zelenom pojasu“, navode iz Kancelarije, i dodaju:

„Taj princip narušen je i pre dva dana kada su pripadnici Kosovske policije pokušali hermetički da zatvore administrativnu liniju koja nije u njihovoj nadležnosti i kada su prilikom demonstracije sile presekli vodovodne cevi, telefonske žice, a ljudima onemogućili da putevima dođu do svojih kuća i imanja“.

Takođe, iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da prisustvo Kosovske policije iz južnog dela Kosovske Mitrovice nije dozvoljeno na severu bez odobrenja Regionalnog direktorata policije sever, što kako navode, pripadnici KP krše gotovo svaki put prilikom ovakvih akcija.

„Ovakve jednostrane i neodgovorne akcije Prištine imaju jedan jedini cilj, a to je da se u veoma osetljivom bezbednosnom trenutku sa kojim se suočava čitav svet izazove nova destabilizacija prilika na terenu, upadima Kurtijevih snaga na sever pokrajine i Srbi isprovociraju na neodmerenu reakciju, što je scenario koji priželjkuje Priština“, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Ističu da takav scenario neće poći za rukom, „jer su upravo Srbi ti koji znaju cenu mira i ne nasedaju na provokacije Kurtijevih snaga, kome su sukobi i osvajanje severa najveća opsesija“.

„Zato još jednom podsećamo Prištinu da ne izazivaju i provociraju Beograd i Srbe na KiM i ne ugrožavaju mir i bezbednost kršenjem sporazuma, jer u tom slučaju sva odgovornost je na Prištini, ali i međunarodnoj zajednici koja je dužna da osigura mir i stabilnost na Kosovu i Metohiji“, zaključuje se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: