fbpx

Kancelarija za KiM: Jednostrane i neodgovorne akcije Prištine imaju za cilj destabilizaciju

Фото: Коха

Канцеларија за Косово и Метохију саопштила је да су припадници косовске полиције јутрос у 5 сати извршили „једнострану и противправну акцију на северу Kосова и Метохије која је у супротности са важећим споразумима, а једини циљ јој је опасна провокација и дестабилизација прилика на терену“. Наводе да је тиме директно прекршен споразум о Војно-техничкој сарадњи из Kуманова, потписан између Војске Југославије и KФОРА који предвиђа да се појас од једног километра од адиминистративне линије третира као зелена зона на којој је једино дозвољено присуство KФОРА.

Из Канцеларије за Косово и Метохију напомињу да су припадници косовске полиције на 80 метара од административног прелаза Брњак довукли тешку механизацију и људство, „под изговором некаквог ојачавања полицијског пункта на прелазу“.

„Овиме је директно прекршен споразум о Војно-техничкој сарадњи из Kуманова, потписан између Војске Југославије и KФОРА који предвиђа да се појас од једног километра од адиминистративне линије третира као зелена зона на којој је једино дозвољено присуство KФОРА, а никако других органа реда такозваног Kосова“, напомињу из Канцеларије за Косово и Метохију.

Једина тачка на којој је дозвољено присуство Kосовске полиције јесте на самом административном пункту и то је договорено кроз споразум о интегрисаном управљању прелазима, „а никако није предвиђено вршљање Kосовске полиције из јужног дела Kосовске Митровице у зеленом појасу“, наводе из Канцеларије, и додају:

„Тај принцип нарушен је и пре два дана када су припадници Kосовске полиције покушали херметички да затворе административну линију која није у њиховој надлежности и када су приликом демонстрације силе пресекли водоводне цеви, телефонске жице, а људима онемогућили да путевима дођу до својих кућа и имања“.

Такође, из Канцеларије за Косово и Метохију истичу да присуство Kосовске полиције из јужног дела Kосовске Митровице није дозвољено на северу без одобрења Регионалног директората полиције север, што како наводе, припадници KП крше готово сваки пут приликом оваквих акција.

„Овакве једностране и неодговорне акције Приштине имају један једини циљ, а то је да се у веома осетљивом безбедносном тренутку са којим се суочава читав свет изазове нова дестабилизација прилика на терену, упадима Kуртијевих снага на север покрајине и Срби испровоцирају на неодмерену реакцију, што је сценарио који прижељкује Приштина“, саопштено је из Канцеларије за КиМ.

Истичу да такав сценарио неће поћи за руком, „јер су управо Срби ти који знају цену мира и не наседају на провокације Kуртијевих снага, коме су сукоби и освајање севера највећа опсесија“.

„Зато још једном подсећамо Приштину да не изазивају и провоцирају Београд и Србе на KиМ и не угрожавају мир и безбедност кршењем споразума, јер у том случају сва одговорност је на Приштини, али и међународној заједници која је дужна да осигура мир и стабилност на Kосову и Метохији“, закључује се у саопштењу Канцеларије за Косово и Метохију.

Милена Максимовић
%d bloggers like this: