fbpx

Šta je izabrao Vučić

Александар Вучић, фото ГрачаницаОнлајн

Bivši ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet istakao je da je srpski predsednik Aleksandar Vučić izabrao predsednika Rusije Vladimira Putina umesto Zapada, dok kosovska predsednica Vjosa Osmani poručuje da “Vučić igra po Putinovim metodama”. Reagovala je premijerka Srbije Ana Brnabić istakavši da je srpski predsednik izabrao “međunarodno pravo i principe, srpske interese i mir”.

Bivši američki ambasador u Prištini Filip Kosnet je na Tvieteru napisao da je srpski predsednik Aleksandar Vučić izabrao predsednika Rusije Vladimira Putina umesto Zapad, te da to nije vođstvo već kukavičluk.

“Dakle, izgleda da je srpski predsednik Vučić izabrao Putina umesto Zapada – dok tvrdi da mu je javno mnjenje vezalo ruke i krije se iza Crkve. To nije vođstvo; to je moralni kukavičluk. EU, SAD, imajte to na umu”, naveo je Kosnet.

Ubrzo je usledio odgovor premijerke Srbije Ane Brnabić.

„Predsednik Vučić nije izabrao Putina umesto Zapada, niti se skriva iza bilo koga, niti je ikada tvrdio da su mu ’ruke vezane’ bilo čim. On je izabrao međunarodno pravo i principe, srpske interese i mir. To je liderstvo. A kad su u pitanju moralne poruke – nemojte ni da počinjete“, napisala je Brnabićeva, takođe na Tviteru.

Sa druge strane, kosovska predsednica Vjosa Osmani ističe da predsednik Srbije Aleksandar Vučić igra po Putinovim metodama.

“Ako pogledate destabilizujuće akcije koje je Srbija preduzela poslednjih meseci u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i protiv Kosova i drugih zemalja u regionu, one jasno pokazuju da su njeni ciljevi veći od pukog teritorijalnog proširenja. Ovo su hegemonistički ciljevi. Pokazuje da se strategije nisu promenile. Oligarsi u ovim državama se mogu menjati, ali se ciljevi prema regionu ne menjaju. Nažalost, u većini slučajeva završavaju se ljudskom patnjom i uništenjem. Verujem da je posebno važno za EU ​​da vidi šta jasno govori Srbija, da je naklonjena Rusiji, a ne vrednostima EU ili drugih demokratskih država“, rekla je Osmani za Tajms radio.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić doneo je odluku da Srbija ne uvodi sankcije Rusiji, ali da pruža punu podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine.

Milena Maksimović

 

 

%d bloggers like this: