fbpx

„Velike sile imaju moć da same interpretiraju zakon“

Илустрација Фото: Pixabay

Od kada su počeli sukobi između Rusije i Ukrajine, Kosovo pokušava da pronađe načine da postane članica međunarodnih organizacija, pa se tako upućuju mnogobrojni pozivi od strane prištinskih zvaničnika evropskim, ali i svetskim liderima da, kako kažu, ubrzaju članstvo Kosova u njima, posebno u Severnoatlantskom savezu. Oprečna su mišljenja poznavalaca političkih prilika o tome hoće li Kosovo uskoro postati član NATO-a.

Nato može zahtevati ispunjavanje određenih standarda od Kosova, koji su veoma visoki, ali ne mora, smatraju pojedini politički analitičari u Prištini.

„Ako NATO vidi da je vitalni interes, strateški interes NATO-a da Kosovo postane članica, onda će postati. Jer, tako se radi, velike sile imaju tu moć da same interpretiraju zakon“, ističe politički analitičar Miljazim Krasnići.

Svoju moć, Nato je već demonstrirao na prostoru Balkana.

„U tom smislu Kosovo defakto jeste u NATO-u i najverovatnije NATO neće izaći iz Kosova, iz ove regije. Tako da, u tom smislu ono jeste u NATO-u, sad samo proceduralno kada će biti recimo u partnerstvu za mir, tada će da bude punopravna članica, ali proces je takav da celokupni Balkan, izuzev Srbije, za sada, već je pod okriljem NATO saveza“, dodao je Krasnići.

Za članstvo u NATO alijansi, Kosovu je potrebna i saglasnost četiri evropske zemlje, od pet koje ga nisu priznale, a to što Priština nije članica Ujedinjenih nacija, nije smetnja.

„Nato je regionalna vojno-politička organizacija, viševojna, to je jedan pakt koji ima odgovarajuće ciljeve i ne znači da mora neka zemlja da bude član UN da bi bila član tog pakta, već postoje određene procedure“, smatra profesor na Prištinskom univerzitetu Mazlum Baraljiu.

Priština se maksimalno trudi da u trenutnoj kriznoj situaciji na istoku Evrope, pokaže da je apsolutno na strani NATO alijanse i Sjedinjenih Američkih Država, a skoro svakodnevno se odatle čuju poruke, bez argumenata, da je Srbija, navodno spremna za destabilizaciju regiona.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: