fbpx

Petković: Kurti i političari u Prištini koriste krizu u Ukrajini za ostvarivanje velikoalbanskih ideja

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da “političari u Prištini koriste krizu u Ukrajini za ostvarivanje svojih velikoalbanskih ideja, skupljanje političkih poena na muci koja je zadesila čitav svet, ali i pokušajima da na mala vrata proguraju članstvo u brojnim međunarodnim organizacijama i svoje bezbednosne snage transformišu u vojsku”, te da kosovski premijer Aljbin Kurti i njegovi saradnici “koriste svaku priliku za provokacije i lažne optužbe protiv Srba”.

“Agresivna, huškačka i militantna retorika Aljbina Kurtija, ne služi stvaranju mirnog i bezbednog okruženja za sve ljude koji žive na Kosovu i Metohiji, već joj je direktni cilj stvaranje tenzija i destabilizacija prilika na ovim prostorima, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petra Petkovića.

Petković je istakao da već danima svedočimo činjenici da “Kurti i ostali političari u Prištini koriste krizu u Ukrajini za ostvarivanje svojih velikoalbanskih ideja, skupljanje političkih poena na muci koja je zadesila čitav svet, ali i pokušajima da na mala vrata proguraju članstvo u brojnim međunarodnim organizacijama i svoje bezbednosne snage transformišu u vojsku”.

“Dok zvanični Beograd, srpski narod u pokrajini i Srpska lista apeluju na razum, mir, toleranciju i uzdržavanje od reči i dela koja bi za posledicu mogla da imaju destabilizaciju osetljivih prilika na Kosovu i Metohiji, dotle Kurti i njegovi saradnici koriste svaku priliku za provokacije i lažne optužbe protiv Srba.  Upravo se čelnicima tzv. OVK sudi za najgnusnije ratne zločine prema Srbima, tako da je prištinska politika zamena teza i tendencioznosti svima dobro poznata”, napominje Petković.

Ističe da Prištini nije mesto ni u jednoj međunarodnoj organizaciji, jer joj to kako navodi, ne pripada po međunarodnom pravu.

“Ono što joj pripada jeste dijalog sa Beogradom, kao i implementacija svih dosada potpisanih sporazuma. Ali, kako je Priština navikla da stvara tenzije i potkopava mir, jasno je zašto su upravo sada, u vreme teške krize na istoku Evrope, ali i u svetu, albanski političari krenuli sa opasnim i malicioznim inicijativama i pokušajima članstva u međunarodnim organizacijama”, istakao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju savetuje da bi umesto takvih neodgovornih poteza, Kurtiju i njegovim saradnicima bilo bolje da obezbede ekonomsku stabilnost za građane, osnovne životne namirnice i obuzdaju njihove cene, jer je kako navodi, to ono što narod očekuje.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: