fbpx

Na srpskim kućama u Suvom Dolu ispisani grafiti UČK

Графити УЧК у Сувом Долу; Фото: Грачаница онлајн

Grafiti takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (UČK) osvanuli su na nekoliko srpskih kuća u selu Suvi Do, nadomak Lipljana, saznaje Gračanica onlajn.

Grafiti su ispisani na kućama Nebojše Morače, Lazara Grbušića, Miloša i Milenka Dukića. Vlasnici kuća pretpostavljaju da su grafiti ispisani tokom noći, a slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji.

“Brat je radio treću smenu, a majka, snajka i bratanica su se uplašile kada su ujutru videle grafite, ispričao je Saša Morača, brat Nebojše Morače, pitajući se šta je sledeće.

Grafiti UČK u Suvom Dolu; Foto: M.Maksimović

I predsednik Privremenog organa opštine Lipljan, Milan Joksimović, rekao je za naš portal da je ovo još jedan u nizu pritisaka na Srbe u ovoj opštini.

“Ovo je treći incident za mesec dana. Danas sam u Suvom Dolu zatekao zabrinute vlasnike ovih kuća i meštane Suvog Dola uznemirene i uplašene za svoju bezbednost. Zbog toga apleujem na nadležne institucije da što pre pronađu počinioce ovih incidenata, a na međunarodne predstavnike, koji su prisustni na terenu, da povećaju stepen bezbednosti na viši nivo, da se ovakve stvari više ne događaju”, kaže Joksimović.

Meštani Suvog Dola ne misle da su ovo uradile komšije Albanci, ali su nezadovoljni stavom kosovskih policajaca, koji su izvršili uviđaj, te im je jedan od njih rekao da ovo nije strašno i da su im kuće u blizini puta i da je to najverovatnije razlog ispisivanja grafita.

Inače, tri kuće na kojoj su grafiti ispisani nalaze se na glavnoj ulici u ovom selu, a jedna u sporednoj ulici.

U Suvom Dolu, koji je do 1999. godine bio etnički srpsko selo, danas živi stotinka srpskih domaćinstava i tri albanske porodice.

Ana Marković

 

 

%d bloggers like this: