fbpx

Rakić položio kamen temeljac za izgradnju parohojske sale u porti crkve Svetog Nikole u Banjskoj kod Vučitrna

Фото: Министарство за заједнице и повратак

Uz blagoslov vladike raško-prizrenskog Teodosija, a u prisustvu sekretara Eparhije Saše Mitrovića, lokalnog paroha Sime Čumburovića, meštana Banjske, gradonačelnika sa Severa Kosova i zamenice gradonačelnika Severna Mitrovica, ministar za zajednice i povratak Goran Rakić položio je danas kamen temeljac za izgradnju parohijske sale u porti Crkve Svetog Nikole u Banjskoj kod Vučitrna, saopštilo je ovo Ministarstvo.

Kako se navodi, na ideju za izgradnju jednog ovakvog objekta došlo se aprila meseca prošle godine jer je tokom posete tada istaknuto da je crkvi potreban, kako bi se Srbi nakon crkvenih liturgija tu okupljali i obeležavali praznike.

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić je po polaganju kamena temeljca istakao da je nesumnjivo značajno za Srbe koji žive u Banjskoj i Gojbulji ulaganje u parohijsku salu, jer će to biti objekat čija će namena olakšati okupljanja ljudi u porti crkve.

”Uvek ćemo podržati ovakve i projekte slične ovom jer su vredni za naš narod. Danas u Banjskoj ali i na drugim mestima pomagaćemo crkvu jer je ona od suštinskog i vitalnog značaja za opstanak Srba. Veoma sam zadovoljan što smo danas započeli značajan posao a parohijska sala će biti gotova u narednih par meseci”, rekao je Rakić i dodao da će pomoć meštanima Banjske i Gojbulje i dalje biti neizostavna, jer je veoma značajno što Srbi u ovom delu Kosova opstaju i pored pritisaka i bezbednosnih problema sa kojima se suočavaju.

Meštani ističu da je ovo veliki i srećan dan za njih, dok prota Simo Čumburović napominje, da je crkvi falio jedan ovakav objekat, jer stari nije mogao da odgovori potrebama meštana. Kaže da je ovo veliki doprinos i da će crkvena porta biti mesto okupljanja svih vernika i dobrih ljudi, navodi se u saopštenju.

Dalje se ističe da je Ministarstvo za zajednice i povratak takođe finansiralo dogradnju Crkve Svetog Nikole u Banjskoj sa kupolom za zvonik.

Ana Marković
%d bloggers like this: