fbpx

Jevtić sa protesta u Štrpcu: Da li smo obeleženi zato što smo Srbi?

Далибор Јевтић Фото: Грачаница онлајн

Predsednik opštine Štrpce i potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić poručio je tokom današnjeg protesta podrške uhapšenima tokom akcije „Brezovica“ da narod neće ćutati. „Da li smo mi to obeleženi zato što smo Srbi? Da li treba nama da postave žute trake kao što su Jevrejima u Drugom svetskom ratu? Pa da se tako  razlikujemo od drugih i da znaju o kome se zapravo radi“, upitao je Jevtić.

Predsednik opštine Štrpce je istakao da akcija u Štrpcu ima politički karakter.

„Upadom u prostorije Privremenog organa Opštine Štrpce i nalogom da radnici više ne treba da dolaze na posao, poslata je jasna poruka šta se zapravo čini i šta se dešava. Kada nekom kažete u 21. veku da ne može da dolazi na posao, to znači da ne može da živi više ovde, druga nam poruka ne treba. To ne znači da ćemo mi ćutati i zato ovaj današnji skup i vaše prisustvo predstavljaju jasnu poruku da nećemo da ćutimo i da ćemo se suprostaviti svim demokratskim sredstvima jednom takvom procesu“, istakao je Jevtić na skupu u Štrpcu.

Jevtić je obećao da će kao predsednik opštine, ali i kao građanin, učiniti sve za svakog građanina ove lokalne samouprave, a odgovornima poručio „da prestanu da nam zatvaraju institucije“, jer su te institucije, kako je naveo, za srpski narod-život.

„Dosta je bilo, nećemo da ćutimo. Da li smo mi to obeleženi zato što smo Srbi? Da li treba nama da postave žute trake kao što su Jevrejima u Drugom svetskom ratu? Pa da se tako  razlikujemo od drugih i da znaju o kome se zapravo radi“, istakao je Jevtić.

Supruga jednog od uhapšenih u ranijim akcijama u Štrpcu Huanita Račićević rekla je da je sudbina Sirinićke župe sve neizvesnija.

„Svi dobro znamo šta se desilo 21. decembra 2021. godine. Svirepo, na najnehumaniji način, prisilno i pod pretnjom naočigled uže porodice i naočigled dece odvedeni su naši muževi, naša braća, naši sinovi i protivpravno privedeni pod izgovorom da idu samo na informativni razgovor i davanje kratkih izjava. Prevareni provode već tri meseca u pritvoru. Nažalost, nisu tu stali. Pre dva dana ponovo su upali u domove naših sugrađana i na isti način odveli naše ljude u pritvor“, navela je Račićevićeva i uputala „dokle i zašto?“.

Jevtić je istakao da su predstavnici ove lokalne samouprave na sastanku održanom 16. marta 2022. godine, a povodom akcije Policije Kosova i tužilaštva, doneli zajedničku deklaraciju:

  1. Najoštrije osuđujemo upad specijalnih policijskih snaga u porodične kuće i instituciju Privremenog organa Opštine Štrpce pod navodnim izgovorom borbe protiv korupcije i kriminala. Današnju akciju kao i prethodne dve, na Badnji dan 6. januara 2022. godine i 21. decembra 2021. godine, vidimo kao politički proces koji za cilj ima kako gašenje srpskih insititucija tako i svaku institucionalnu i političku vezu sa državom Srbijom sa krajnjim i trajnim ciljem progona preostalog srpskog stanovništva u opštini Štrpce.
  2. Zahvaljujemo se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i direktoru Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petru Petkoviću na svoj pomoći i podršci. Razumemo sve okolnosti i pristiske kroz koje i naši zvaničnici u Beogradu prolaze i čvrsto smo uvereni da uvek i u svakoj prilici možemo da računamo na podršku naše države Srbije koja će učiniti sve da zaštiti naše legitimne interese. Poručujemo da ćemo se zajedničkim snagama boriti za pravdu, opstanak i život na ovim prostorima.
  3. Od predstavnika međunarodne zajednice zahtevamo da u svom kapacitetu prisustva na prostoru Kosova hitno reaguju i stanu na put institucionalnoj represiji nad institucijama i Srbima u opštini Štrpce.
  4. Prepoznajući jasnu nameru vlasti u Prištini koje sprovode institucionalno nasilje nad Srbima u Štrpcu poručujemo im jasno da nas neće pokolebati i da ćemo se boriti na demokratski način protiv svog nasilja koje se vrši nad našim sugrađanima. Naše pravo na život i opstanak na ovim prostorima branićemo našim jedinstvom i upornošću. Ni Badnji dan, kao ni ovaj današnji pred obeležavanje godišnjice Progroma nad Srbima, nije slučajno odabran za akcije Policije i upad u srpske kuće i institucije.
  5. Onim Srbima koji učestvuju u ovom političkom i institucionalnom nasilju protiv svojih sugrađana i institucija poručujemo da se dozovu pameti i prestanu da zbog svojih ličnih kratkoročnih interesa čine dugoročnu štetu srpskom narodu u Štrpcu! Istorija će im svakako suditi za svako njihovo nedelo i laž uperenu protiv svojih sunarodnika.
Milena Maksimović
%d bloggers like this: