KESCO: Martovski računi za struju po novim tarifama

фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

Kosovska kompanija za snabdevanje električnom energijom (KESCO) saopštila je da će martovski računi biti u potpunosti obračunati sa novim tarifama, na osnovu odluke koju je donela Regulatorna kancelarija za energetiku (ERO), prenosi Telegrafi.

Kako je saopšteno, potrošnja će biti podeljena u dva bloka, do 800kVh i veća od 800kVh i to u dva dnevna intervala, odnosno na dan i noć.

„Već je poznato da će se potrošnja u prvom bloku od 0 do 800kVh obračunavati po istim tarifama, dok će se potrošnja preko 800kVh obračunavati po novim tarifama. Dakle, uz povećane naknade biće plaćen samo deo iznad ovog troška. Ako je potrošač potrošio ukupno 900kVh, onda će prvi blok, gde su cene nepromenjene, platiti 800kVh i 100kVh po visokoj tarifi, obe podeljene čak i u okviru potrošnje dan/noć“, navodi se u saopštenju.

Na računu kupaca biće označen prvi obračun sa A1/B1, što predstavlja visoku tarifu, u bloku do 800kVh.

„Oni će se obračunavati koliko je kupac potrošio uglavnom tokom dana, što je u zimskoj sezoni od 7.00 ujutru do 22.00 časa. Dok se troškovi koje kupci naprave nakon 22:00 do 7:00 iskazuju sa šifrom A2 / B1. Ovo predstavlja najnižu tarifu, koja je ubedljivo najjeftinija u Evropi i među najjeftinijim u svetu. Potrošnja od 801kVh pa nadalje po visokoj tarifi, na primer tokom dana biće označena sa A1/B2, dok je potrošnja po niskoj tarifi označena oznakom A2/B2. Nakon procesa očitavanja, potrošnja po bloku će biti izračunata po odgovarajućim cenama. Konačna faktura biće obračunata sabiranjem fiksne tarife koja za potrošače u domaćinstvu iznosi 1,74 evra i PDV-a u iznosu od 8 odsto“, naglašava KESCO.

U kompaniji ukazuju da više od 78 odsto potrošača neće uopšte biti pogođeno povećanjem tarifa.

Izvor: Telegrafi