fbpx

Kancelarija za KiM: Prištinski političari žele da onemoguće Srbima da glasaju na predstojećim srpskim izborima

Sve što političari iz Prištine izjavljuju povodom održavanja predsedničkih i parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji 3. aprila je najobičnija i najprovidnija laž, saopšila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

U saopštenju se navodi da je od samog početka jasno da Priština i Aljbin Kurti žele da onemoguće Srbima da 3. aprila glasaju na Kosovu i Metohiji, na predsedničkim i parlamentarnim izborima i njihova jedina prava namera jeste da uslovljavanjem održavanja izbora pokušaju da nateraju Srbiju da prizna takozvano Kosovo.

“Zato je krajnje vreme da Kurti prestane da zamajava celokupnu javnost i međunarodnu zajednicu po pitanju njegove navodne dobronamernosti oko održavanja izbora, jer u njegove igre i laži više niko ne veruje. Beograd se sve vreme ponaša odgovorno, kako bi Srbi na Kosovu i Metohiji odbranili svoje osnovno ljudsko pravo, pravo glasa, ali u Prištini ni u jednom trenutku nije imao razumnog sagovornika”, navodi se u saopštenju.

Iz Kancelarije ističu da će zvanični stav Republike Srbije i njenih državnih organa povodom novonastale situacije biti saopšten sutra posle sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, kada će biti odlučeno o narednim ključnim i presudnim koracima i odlukama države Srbije.

“Zvanični Beograd očekuje od zemalja Kvinte da se jasno i nedvosmisleno odrede prema ucenama i sabotažama Prištine, kao i kršenju osnovnih, građanskih i demokratskih prava Srba sa KiM. Beograd se u svim dosadašnjim situacijama ponašao odgovorno i odmereno, kao i Srbi sa Kosova i Metohije, čuvajući mir i stabilnost kao najveće vrednosti, dok je Kurti pokazao da želi da destabilizuje situaciju na terenu izazove incidente i nestabilnost na prostoru Kosova i Metohije”, zaključuju se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Mimoza Kusari Ljilja: Srbija još nije poslala zahtev za održavanje izbora na Kosovu

Šefica poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari Ljilja izjavila je danas da Srbija još nije uputila nikakav direktan zahtev Vladi Kosova da se predsednički i parlamentarni izbori održe na teritoriji Kosova, prenose mediji na albanskom.

„Izbori se mogu organizovati na osnovu Ustava i zakona Kosova, ali nakon što Srbija uputi zahtev Kosovu. Ovaj zahtev nije stigao“, izjavila je Kusari Ljilja nakon sednice predsedništva Skupštine.

Podsetimo, glasanje na srpskim izborima se od 1999. godine na Kosovu organizuju uz posredovanje misije OEBS-a.

Ana Marković
%d bloggers like this: