fbpx

Svetski dan poezije: Nijedna nauka ne može da pruži odgovore kao što to čini poezija

Књижевни час Радослава Златановића; Фото: М.Максимовић

Povodom Svetskog dana poezije u Domu kulture „Gračanica“ održan je književni čas istaknutog srpskog pesnika Radoslava Zlatanovića. „Nijedna nauka ne može da pruži odgovore, kao što to čini poezija“, poručio je Zlatanović.

Pored pesnika, o njemu i njegovoj poeziji govorili su glavna urednica i direktorica NIJP „Panorama-Jedinstvo“ Rada Komazec, pesnik iz Gračanice Ratko Popović, novinar i publicista Đorđe Jevtić, građanski aktivista i pevač Momčilo Trajković i moderatorka i glumica Jasmina Stojiljković.

Svetski dan poezije proslavlja se 21. marta i ustanovljen je od strane UNESKO-a 1999. godine. Svrha ovog dana ja promocija čitanja, pisanja, objavljivanja poezije u školstvu širom sveta. Nekada se ovaj dan obeležavao u oktobru.

„Nijedna nauka ne može da pruži odgovore kao što to čini poezija. Pisao sam uvek istinito, od srca i u korist svoga naroda“, poručio je danas pesnik Radoslav Zlatanović.

Direktorica i glavna urednica NIJP „Panorama Jedinstvo“ Rada Komazec osvrnula se na svoje dugogodišnje poznanstvo sa pesnikom Zlatanovićem i dodala da joj je tokom rada u „Jedinstvu“ bio učitelj.

„Priština je svojevremeno pre izgona Srba bila jedan od vodećih centara kulture u bivšoj velikoj Jugoslaviji. Stožer okupljanja novinara, umetnika, slikara bilo je „Jedinstvo“. Nažalost desilo se to što se desilo, a „Jedinstvo“ i danas u okviru svojih mogućnosti čuva srpsku reč, srpski identitet, srpsku kulturu“, istakla je Komazec.

Radoslav Zlatanović je rođen u selu Mučivrce kod Kosovske Kamenice. Radio je kao učitelj i novinar lista „Jedinstvo“ i kao dugogodišnji urednik časopisa „Stremljenja“. Poeziju objavljuje od 1962. kada je, zajedno sa Lazarom Vučkovićem i Božidarom Milidragovićem, objavio zbirku „Dodir leta“, a zatim i sledeće naslove: „Nežni ubica“, „Pomeranje sna“, „Gorke svetlosti“, „Dopevani god“, „Gračanička večera“. Njegova najnovija zbirka izabranih i novih pesama „Velika nedelja“, objavljena je prošle godine u izdanju „Panorame-Jedinstva“.

Dobitnik je velikog broja nagrada i priznanja, među njima i nagrade „Zlatni krst kneza Lazara“ Vidovdanskog pesničkog bdenija 2013. godine. Pored poezije, objavljuje i pripovetke. Živi u Polomu kod Vladičinog Hana od 1999. godine.

Ana Marković
%d bloggers like this: