fbpx

Bisljimi: Vlada još nije donela odluku o izborima 3. aprila, nije stigao zvaničan zahtev

Бесник Бисљими, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi izjavio je danas da Vlada Kosova još nije donela odluku o održavanju predsedničkih i parlamentarnih izbora Srbije na Kosovu, jer kako je naveo, Vlada Srbije još nije uputila zvaničan zahtev za održavanje ovih izbora na Kosovu, 3. aprila ove godine, piše Gazeta Ekspres.

Bislijmi je rekao da su do sada prihvatili samo nekoliko modaliteta koje su predložile zemlje KVINTE i OEBS-a u vezi sa organizovanjem ovih izbora na Kosovu.

„Što se tiče izbora Vlade Srbije, predsedničkih i parlamentarnih 3. aprila, postojala je odluka i postoji odluka Vlade Srbije da se ti izbori organizuju na Kosovu. Takođe je bilo zahteva od zemalja KVINTE i OEBS-a da se razmotre modaliteti u okviru kojih se ovi izbori mogu održati. Vlada Kosova je bila i ostaje spremna da pomogne Vladi Srbije u slučaju da građani Kosova sa dvojnim državljanstvom učestvuju i glasaju na parlamentarnim i predsedničkim izborima u Srbiji kroz najbolju praksu zemalja OEBS-a. Ovu praksu smo imali u slučaj izbora koje je Bugarska održala u nekim zemljama EU ili Rumuniji“, rekao je Bisljimi u Komitetu za spoljne poslove.

Potpredsednik kosovske Vlade je istakao da se čeka da srpska strana uputi zahtev da se dozvoli održavanje srpskih izbora na Kosovu.

„Do danas smo naišli na nespremnost srpske strane da sledi ovu praksu. Prema njihovim rečima, država koja želi da organizuje izbore treba da se obrati sa zahtevom vladi zemlje u kojoj želi da organizuje izbore i zatraži da se oni održe. Ovo se nije desilo. Vlada Srbije nije podnela zahtev. Zahtev se upućuje instituciji koja odlučuje. Shodno tome, za sada čekamo ovaj zahtev Vlade Srbije i nemamo suštinu za donošenje odluka. Bilo je predloga mogućih formulacija, ali nije bilo zahteva Vlade Republike Srbije“, naveo je dalje on.

On je govorio i o izjavi portparola EU za spoljnu politiku i bezbednost, Petara Stana, koji je danas rekao da Evropska unija izražava žaljenje zbog, kako je rekao, „odluke Kosova da odbije predlog KVINTE“, za glasanje Srba na teritoriji Kosova.

Bisljimi je Stanovu izjavu opisao kao netačnu.

„Mislim da ima nekih netačnosti u izjavi. Nismo rekli da je održavanje srpskih izbora na Kosovu neustavno, ali smo rekli da je održavanje srpskih izbora na Kosovu, bez odobrenja kosovskih institucija, neustavno“, rekao je on.

Povodom modela koji su predložile države KVINTE, Bisljimi je rekao da je to pokušaj da se izbegnu ustavna kršenja počinjena tokom održavanja srpskih izbora na Kosovu poslednjih godina.

„Pokušaj država KVINTE je bio da pronađu modalitet koji prevazilazi ustavno kršenje koje se dogodilo ranije. Sada je 22. mart, za 11 dana je 3. april, a Vlada Kosova nije mogla da odgovori na zahtev koji nije stigao od Vlade Srbije“, rekao je Bisljimi.

Izvor: Gazeta ekspres
%d bloggers like this: