fbpx

Protesti u Gračanici i KM: Srbi suspendovali rad u kosovskim institucijama

Протест у Грачаници Фото: В.Ћуп

„Kurti nas neće oterati sa KiM“, „Srbi sa KiM veruju jedino predsedniku Vučiću“, „Samo hoćemo naša ljudska prava“, poručeno je sa današnjeg protesta u Grčanici koji je organizovan nakon odluke kosovskih institucija da se ne omogući glasanje na srpskim predsedničkim i parlamentarnim izborima na KiM. Predstavnici Srba sa KiM najavili su suspenziju rada u kosovskim institucijama, a svi tužioci i sudije srpske nacionalnosti koji rade u kosovskim sudovima jutros su napustili svoje kancelarije. Protest je održan i u Kosovskoj Mitrovici.

Više hiljada građana prošetalo je mirno od manastira Gračanice do Doma kulture sa jasnim zahtevom, da se prestane sa institucionalnim nasiljem nad Srbima.

Protest u Gračanici
Foto: V.Ćup

„Mi ovim mirnim protestom, mi ovom tišinom, protestom bez ijednog incidenta, vrlo jasno poručujemo da želimo da se borimo demokratski i da je odgovornost na svima, kako na onima koji čine vlast u Prištini, tako i na predstavnicima međunarodne zajednice od kojih tražimo zaštitu, institucionalnu zaštitu“, poručio je potpredsednik Srpske liste i predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić.

Protestu u Gračanici prisustvovali su i građani Kosovskog Pomoravlja i opštine Štrpce, a svi zajedno poručili su da je zabrana glasanja kršenje osnovnih ljudskih prava. Politički predstavnici najavili su suspenziju rada u kosovkim institucijama.

Protest u Gračanici
Foto: V.Ćup

„Svi srpski tužioci i sudije koji rade u kosovskim institucijama nakon odluke suspenzije predsednice suda Ljiljane Stevenović jutros su napustili kancelarije i do daljeg će njihova odluka biti da ne dolaze na posao dok se odluka o suspeniziji predsednice suda ne promeni. Takođe, svi politički predstavnici takođe suspenduju svoj rad sa jasnim zahtevom, a to je da se prava srpskog naroda ovde poštuje i da se prestane sa institucionalnim nasiljem nad nama“, kazao je Jevtić i dodao:

„Mi ćemo u narednim danima nastaviti da u konsultaciji sa predsednikom Vučićem donesemo konačnu odluku, ali ta naša odluka dovoljno govori o sitaciji u kojoj se mi kao politički predstavnici, ali i srpski narod nalazimo i u kakvom smo mi položaju“.

Protets u Gračanici
Foto: V.Ćup

Protest u Gračanici obezbeđivao je veliki broj pripadnika Kosovske policije.

Milena Maksimović

 

%d bloggers like this: