fbpx

Zatvoreno kontejnersko naselje na Padalištu. Opština obezbedila smeštaj za sve porodice

Контејнерско насеље Фото: Наша Грачаница

Posle više od dve decenije 17 porodica iz tzv. kontejnerskog naselja u Gračanici uskoro će dobiti svoj krov nad glavom. Oni su danas iseljeni iz kontejnera i privremeno stambeno zbrinuti do završetka stambenih objekata u Suvom Dolu. Osim privremenog smeštaja opština Gračanica obezbediće im pomoć u ovom prelaznom periodu ali i kasnije.

Stanovnici izbegličkog naselja na „Padalištu“ danas su napustili kontejnere u kojima su boravili više od 20 godina.  Radnici opštine Gračanica mehanizacijom su uklonili kontejnere a opštinsko rukovodstvo obezbedilo je privremeni smeštaj za izbegle i raseljene koji su  se nakon progonstva tu nastanili.

Život u kontejnerima nedostojan 21-om veku bez kupatila, često i bez struje i grejanja za ove porodice postaje prošlost zahvaljujući opštini Gračanica i nesebičnom angažovanju predsednice prof. dr Ljiljane Šubarić koja je zajedno sa Ministarstvom za zajednice i povratak i Danskim savetom za izbeglice obezbedila realizaciju projekta koji podrazumeva izgradnju novih stambenih jedinica u Suvom Dolu.

Predsednica Šubarić danas je obišla radove na uklanjanju kontejnera i porodice koje se iseljavaju sa Padališta.

„Ono što smo na potpisivanju Memoranduma obećali, to se dešava. Posle toliko godina, izbeglički kamp na Padalištu se gasi. Za njegove korisnike se gradi zgrada. Svi će biti trajno zbrinuti, na najbolji mogući način uz posebne pakete pomoći, koji će biti namenjeni za njihovo ekonomsko jačanje. Dok zgrada ne bude završena, obezbeđen je privremeni smeštaj. Na sve smo mislili. Još jednom želim da iskoristim priliku da se zahvalim Ministarstvu za povratak i zajednice, Evropskoj uniji i Danskom Savetu za izbeglice. Ovo je veliki dan za Gračanicu, vidimo se uskoro na gradilištu kazala je predsednica opštine Gračanica.

Podsetimo, početkom ovog meseca potpisan je ugovor kojim se omogućava izgradnja 34 stambenih jedinica u Suvom Dolu za lica i porodice iz kolektivnog centra u naselju „Padalište“ u Gračanici i socijalne slučajeve odnosno za izbeglice i interno raseljene na teritoriji opštine Gračanica. Izgradnju će zajednički finansirati Ministarstvo za zajednice i povratak i Kancelarija EU na Kosovu.

Izvor: Naša Gračanica
%d bloggers like this: