fbpx

Večeras u “Akvarijusu” predstavljanje knjige „Kosovometohijski glasovi“

Оливера Радић

U Privatnom kulturnom centru “Akvarijus”, u Kosovskoj Mitrovici, večeras će biti predstavljena knjiga „Kosovometohijski glasovi“, preofesorke srpskog jezika i novinarke Olivere Radić iz Orahovca.

Promocija je zakazana za 18:30 časova, a o knjizi će pored autorke, govoriti univerziteska profesorka Mitra Reljić, kao i književnik, novinar i predsednik UNS-a Živojin Rakočević.

Knjiga „Kosovometohijski glasovi“, zbirka jedinstvenih tekstova koji su nastajali u decenijama krajnje nesigurnosti, prvu promociju imala je u Orahovcu 23. novembra.

Kosovometohijski glasovi“ Olivere Radić, koja pune dve decenije rečju i fotografijom dokumentuje najvažnije događaje iz Metohije, objavljujući ih u brojnim srpskim, crnogorskim i ruskim medijima, od izuzetnog su značaja kao svedočanstvo.

Knjiga koju je beogradski Zavod za udžbenike objavio 2021. godine sastoji se iz dve celine – prvi deo („Događaji, stradanja, svedočenja“) akcentuje prošlovekovna i ovovekovna stradanja srpskog naroda na području južne Metohije, prvenstveno Metohijskog Podrimlja, dok drugi deo sadrži 56 razgovora sa domaćim i stranim intelektualcima, umetnicima, sportistima, crkvenim velikodostojnicima, humanitarnim radnicima, između ostalog i sa epsikopima Teodosijem (Šibalićem) i Lukijanom (Pantelićem), arhimandritima Ilarionom (Lupulovićem) i Savom (Janjićem), književnikom Peterom Handkeom, istoričarem Milošem Kovićem, muzičarima Slobodanom Trkuljom i Feđom Dimovićem, humanitarcem Arnoom Gujonom, košarkašem Darkom Miličićem.

Pojedini zapisi iz knjige Olivere Radić podsećaju na pripovesti u kojima se, po mišljenju recenzenata Mitre Reljić i Aleksandre Novakov, „oživljava stara leksika, antroponimija i mikrotoponimija, đurđevdanski i vaskršnji običaji, gotovo zaboravljena komunikativna kultura“, te otuda Kosovometohijski glasovi imaju dvostruku vrednost – verodostojna su svedočenja i zanimljiva i značajna dijalektološka jezička građa.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: