Bisljimi: Do 21. aprila moramo dogovoriti konačno rešenje o registarskim tablicama

Бесник Бисљими, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Zamenik kosovskog premijera i šef prištinskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi, izjavio je da će kosovski i beogradski tim radnih grupa u Briselu imati još dva sastanka, kako bi se konačno donela odluka po pitanju registarskih tablica između Kosova i Srbije, prenose mediji na albanskom.

Kako mediji prenose, Bisljimi je naveo da će se radna grupa Kosova i Srbije sastati u četvrtak, te da će pokušati da finalizuje sporazum o registarskim tablicama, uz, kako je rekao, konstuktivno zalaganje kosovske stranke. On je najavio i da će sledeći sastanak biti održan 20. aprila.

„Konačan izveštaj bi trebalo da bude objavljen 21. aprila, imali rešenje ili ne. Naša strana pregovara sa verom i idejom da se postigne konačno rešenje koje će da unapredi trenutnu situaciju do trajnog rešenja i u skladu sa standardima Evropske unije“, naveo je Bisljimi.

Poptredsednik kosovske vlade kaže da su stranke u Briselu dobile različite alternative, o kojima nije dobro razgovarati, jer bi mogle negativno da utiču na proces.

„Stranke su u obavezi da u okviru ovih alternativa izaberu svoju prednost, ali vodeći računa o ova dva principa, da budu trajni i u skladu sa standardima Evropske unije. To znači da rešenje do kojeg treba doći ne može više biti nastavak postojećeg stanja“, dodaje Bisljimi.

On ističe da nalepnice nisu trajno rešenje, niti su u skladu sa evrospkim standardima, što znači, kako je rekao, „bilo koje rešenje do koga dođemo jeste poboljšanje situacije i poboljšanje postojećeg stanja“.

Podsetimo, sporazumom Kosova i Srbije o registarskim tablicama, koji je potpisan 30. septembra u Briselu, posredstvom EU, predviđeno je da se belom nalepnicom prelepe državni simboli na tablicama Kosova i Srbije. Sporazumom je takođe predviđeno da se trajno rešenje o registarskim tablicama pronađe do 21. aprila. Prethodno su kosovske vlasti, kada su 20. septembra uvele recipročne mere Srbiji oko registarskih tablica, najavile i zaplenu tablica sa oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Republika Srbija. To je izazvalo dodatno nezadovoljstvo Srba na severu, koji su 13 dana držali u blokadi prelaze Jarinje i Brnjak, gde su bile raspoređene specijalne jedinice kosovske policije.

Ana Marković