fbpx

Srbija bira

Са гласања у Куршумлији Фото: В.Ћуп

Građani Srbije danas izlaze na birališta, da izaberu predsednika Republike, novi saziv parlamenta i lokalnu vlast u 14 samouprava, uključujući i glavni grad. Glasači sa KiM moći će da iskoriste biračko pravo u Bujanovcu, Kuršumliji, Raški i Tutinu.

Na ukupno 8.255 biračkih mesta, pravo glasa na predsedničkim i parlamentarnim izborima ima 6.501.689 građana Srbije, koji će se opredeljivati između 19 izbornih lista i osam kandidata za predsednika.

Uz birališta u Srbiji, u inostranstvu će biti otvoreno 77 biračkih mesta, u 34 države, na kojima će moći da se izjasni 39.777 državljana Srbije koji su se prijavili za glasanje.

Od uvođenja višestranačja, građani Srbije danas izlaze 13. put da biraju svoje predstavnike u najvišem zakonodavnom telu, a od osamostaljenja Srbije, 2006. godine, ovo su četvrti predsednički izbori.

Biračka mesta otvaraju se u 7 sati, a zatvaraju u 20 sati, do kada traje izborna tišina, koja je počela u noći između četvrtka i petka, a tokom koje je zabranjena izborna propaganda, održavanje predizbornih skupova na javnim mestima i objavljivanje procene izbornih rezultata.

Izbore će, osim biračkih odbora, pratiti domaći i strani posmatrači – OEBS/ODIHR, Saveta Evrope i pojedinih parlamenata.

Glasački listić za parlamentarne izbore biće sive boje, a kontrolni za proveru ispravnosti glasačke kutije biće ljubičast, dok će listić sa imenima predsedničkih kandidata biti plav, kontrolni listić „cigla“ boje.

Rokovnikom Republičke izborne komisije predviđeno je da je rok za utvrđivanje izbornih rezultata na biračkom mestu i dostavljanje izbornog materijala lokalnoj izbornoj komisiji 4. april do 8 sati, a zbirni izveštaj o rezultatima glasanja RIK donosi u roku od 96 sati od zatvaranja biračkih mesta.

Komisija u roku od 10 dana od objavljivanja ukupnog izveštaja o rezultatima donosi rešenje o dodeli mandata kandidatima za poslanike u novom sazivu parlamenta, sa izborne liste po njihovom redosledu, odnosno u tom roku izdaje i uverenje o izboru za predsednika Republike.

Na parlamentarnom glasačkom listiću naći se liste – „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, „Ivica Dačić – premijer Srbije“, „Savez vojvođanskih Mađara – Ištvan Pastor“, „Dr Vojislav Šešelj – Srpska radikalna stranka“, „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije (Stranka slobode i pravde, Narodna stranka, Demokratska stranka, DZVM – VMDK, Stranka Makedonaca Srbije, Pokret slobodnih građana, Udruženi sindikati Srbije „Sloga“, Pokret za preokret, Pokret slobodna Srbija, Vlaška stranka).

Među listama su „Dr Miloš Jovanović – Nada za Srbiju – Srpska koalicija Nada – Nacionalno demokratska alternativa – Demokratska stranka Srbije (DS S) – Za kraljevinu Srbiju (Monarhisti) – Vojislav Mihailović“, „Milica Đurđević Stamenkovski – Srpska stranka Zavetnici“, „Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja (SPP) – Usame Zukorlić“, „Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Ćuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović“.

Zatim su tu i lista „Suverenisti – Saša Radulović (D jB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana Stojković (Ž ZS)“, „Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu kraljevine Srbije“, „Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Zajedno za Vojvodinu), „SDA Sandžaka – dr Sulejman Ugljanin“.

Na listi su i „Boris Tadić – Ajmo ljudi – Socijaldemokratska stranka – Nova stranka – 1 od 5 miliona – Tolerancija Srbije – Ujedinjeni pokret zelenih Srbije – Bošnjačka građanska stranka – Bošnjačka građanska stranka – Stranka Crnogoraca“, „Alternativa za promene – Albanska demokratska alternativa“, „Koalicija Albanaca doline“, „Otete bebe – Ana Pejić“, „Romska partija Srđan Šain“ i Ruski manjinski savez – Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin (Srpsko ruski pokret, Srpsko-ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza).

U trku za poziciju na Andrićevom vencu ušlo je osam kandidata – aktuelni predsednik Aleksandar Vučić, Zdravko Ponoš, Miloš Jovanović, Boško Obradović, Miša Vacić i tri dame – Milica Đurđević Stamenkovski, Biljana Stojković i Branka Stamenković.

Još jedan glasački listić na biralištima imaće građani 14 lokalnih samouprava – dva grada – Beograda i Bora, i u opštinama Aranđelovac, Smederevska Palanka, Sevojno, Lučani, Knjaževac, Medveđa, Bajina Bašta, Doljevac, Kula, Kladovo, Majdanpek i Sečanj, gde se glasa za sastave lokalnih parlamenata.

U Beogradu će 1.600.463 birača moći da glasa na 1.170 biračkih mesta za novi saziv beogradskog parlamenta, koji će potom izabrati gradonačelnika.

Na listiću će biti 12 lista i to „Aleksandar Vučić Zajedno možemo sve“, „Ivica Dačić premijer Srbije, Toma Fila gradonačelnik Beograda“, „Dr Vojislav Šešelj Srpska radikalna stranka“, kao i „Milica Đurđević Stamenkovski Srpska stranka Zavetnici“.

Zatim slede „Vladeta Janković Ujedinjeni za pobedu Beograda“, „Dr Miloš Jovanović NADA za Beograd“, „Moramo Za dobar grad“, „Duško Vujošević Boris Tadić Ajmo ljudi“, te „Nemanja Šarović Za sav normalan svet“.

Tu su i liste „Suverenisti Saša Radulović (DB), Milan Stamatović (ZS), dr Jovana Stojković (Z ZS)“, „Boško Obradović – Srpski pokret DVERI – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije“, i „Ruski manjinski savez za Beograd Aleksandar Buhanac (Srpsko-ruski pokret, Srpsko ruska partija Vukovi, Pokret Grka Srbiza).

Parlamentarni i lokalni izbori raspisani su 15. februara, a predsednički 2. marta.

Republička izborna komisija, nakon što je Priština odbila saradnju sa OEBS-om i tako onemogućila glasanje na KiM, odlučila je da će glasači sa Kosova moći da iskoriste biračko pravo u Bujanovcu, Kuršumliji, Raški i Tutinu.

U odluci RIK se navodi da će birači Kosovsko–pomoravskog okruga glasati u Bujanovcu, Kosovskog – u Kuršumliji, Kosovsko-mitrovačkog u Raški, a oni iz Pećkog i Prizrenskog okruga, uz žitelje Zubinog Potoka, u Tutinu.

Izvor: Tanjug, Gračanica onlajn
%d bloggers like this: