fbpx

Dom kulture „Gračanica“: Sutra promocija knjige „Zenit svjetlosne luče“ Radmile Đurđević Vukane

U Galeriji Doma kulture „Gračanica“ sutra u 19 časova biće održana promocija knjige poezije „Zenit svjetlosne luče“, autorke Radmile Đurđević Vukane. O knjizi će govoriti Radmila Miljković, profesorica književnosti, Novica Sovrlić, književnik i autorka, a moderator književne večeri je Đorđe Jevtić, novinar i pisac, saopštili su Dom kulture „Gračanica“ i Društvo književnika Kosova i Metohije.

U saopštenju se navodi da je zbrika “Zenit svjetlosne luče” pesnički prvenac Radmile Đurđević Vukane, koji je prožet dubokom emocijom vekovnog stradanja i patnje srpskog naroda, kao i patnjom njenog krajiškog roda u najnovijoj istoriji i svojevrsna je metaforična i svetlosna smernica na putu pravde i istine.

Recenzent ove pesničke zbirke književnik Novica Sovrlić ističe: „Mučno je ovo pesničko prepevavanje i svedočenje o tragičnoj sudbini koja je zadesila Radmilin i naš rod. Pregolem je spisak zločina nad nama. Prevelik za jedan narod. Nezamisliv za čoveka. Za pesnika… Tematika ove knjige je upravo kosovski zavet na kojem i počiva naša ukupna književnost, ali i istoričnost koja se naslanja na nju“ navodi se u saopštenju.

Radmila Đ. Vukana rođena je 1979. u Benkovcu. Zbog ratnih zbivanja avgusta 1995. morala je da zajedno sa porodicom napusti svoj dom i našla se u onoj tragičnoj koloni izazvanoj hrvatskom akcijom “Oluja”. U Srbiji započinje novi život. Gimnaziju je završila u Staroj Pazovi (1997), potom je diplomirala kao ekonomista za turizam u Beogradu (2000). Živi i radi u Beogradu, udata je i majka troje dece.

 

%d bloggers like this: