fbpx

EULEKS: Integrisani prelazi Merdare i Mutivode potpuno operativni

Фото: ЕУЛЕКС

Integrisani prelazi koji vode ka centralnoj Srbiji, Merdare i Mutivode, od danas su potpuno operativni, saopštio je EULEKS. Ovo je pozitivan napredak u implementaciji Tehničkog protokola proizašlog iz dijaloga Beograda i Prištine kojim posreduje EU.

Iz EULEKS-a dodaju da je srpska strana 21. marta preuzela vlasništvo nad novim prostorijama na prelazu Mutivode, dok su srpske vlasti 14. marta uspešno otvorile obe strane na Merdaru.

„Specijalni predstavnik EU za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana posredovao je u donošenju odluke o potpunoj funkcionalizaciji ova dva prelaza, dok je Jedinica za podršku dijalogu, trenutno u okviru Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu, pomogla u koordinaciji procesa tranzicije na oba prelaza, koje će, kako se očekuje, nakon potpune funkcionalizacije znatno smanjiti vreme čekanja putnika, značajno olakšavajući život svim građanima koji ih koriste“, navodi se u saopštenju EULEKS-a.

Iz EULEKS-a ističu da su integrisani prelazi Merdare i Mutivode najsavremeniji objekti koje je finansirala EU, a otvoreni su na osnovu Tehničkog protokola koji je dogovoren između Beograda i Prištine. Kosovske vlasti preuzele su vlasništvo nad prelazima Merdare u oktobru 2018. i Mutivode u julu 2019. godine. Protokolom je predviđeno uspostavljanje šest prelaza, čiji je primarni cilj bio promovisati saradnju između kosovskih i srpskih vlasti. Svih predviđenih šest prelaza nastavljaju da rade i značajno su poboljšale nesmetan prolaz građana i trgovaca sa Kosova i Srbije.

Ana Marković

 

%d bloggers like this: