fbpx

Prištinski mediji: Gervala se „tajno“ sastala sa palestinskim šefom diplomatije; Palestina traži uklanjanje izraelske ambasade u Jerusalimu

Доника Гервала, Министарка спољних послова, фото: Н. Милосављевић, ГрачаницаОнлајн

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala, tokom boravka na Diplomatskom forumu u Turskoj sastala se sa šefom diplomatije Palestine, Rijadom al Malikijem, pišu danas mediji koji izveštavaju na albanskom. Mediji navode da javnost nije obaveštena o ovom susretu.

Kako prištinski mediji prenose, turski mediji su naveli da je al Maliki izjavio da bi Palestina mogla da razmotri uspostavljanje odnosa sa Kosovo, samo ako Kosovo ukoloni svoju ambasadu u Jerusalimu.

„Prisustvo ambasade u Jerusalimu protivno je međunarodnom pravu, Rezoluciji Saveta bezbednosti UN i stavu Evropske unije. Ovo kršenje neće koristiti napreku Kosova ka međunarodnom priznanju i članstvu u međunarodnim organizacijama“, rekao je al Maliki, prenose mediji.

Mediji takođe dodaju da je Palestina snažan protivnik kosovske nezavisnosti, a da ovo protivljenje najviše ističe ambasador ove zemlje u Beogradu Muhamed Nabhan, koji, kako navode, kaže, da je Kosovo uvek bilo deo Srbije.

Palestinski ambasador je, kako pišu beogradski mediji, potvrdio da se Gervala i al Maliki sastali u Turskoj, ali da to i nije važno, jer se stav Palestine po pitanju Kosova nije promenio. On je ponovio i da je stav njegove zemlje o Kosovu zasnovan na poštovanju Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Ana Marković
%d bloggers like this: