fbpx

Zakletva za pravdu: Srpske sudije iz Mitrovice vratile se na posao

Основни суд у Косовској Митровици, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Sve srpske sudije, koje nisu radile od 25. marta, vratile su se u utorak na posao u Osnovnom sudu u Mitrovici, piše Zakletva za pravdu.

Kako se navodi, ovu informaciju je potvrdio potpredsednik ovog suda Bekim Velići.

Velići je, kako piše Zakletva za pravdu, potvrdio da je u svojstvu potrpredsednika suda imao juče sastanak sa sudijama iz srpske zajednice.

Zakletva za pravdu piše da je tokom perioda bojkota srpskih sudija, prema rečima Velićija, mali broj njih dolazio u prostorije suda kako bi rešavao predmete, te da je pomoćno osoblje srpskih sudija dežuralo od drugog dana bojkota.

Potpredsednik suda je rekao i da je jedan broj srpskih sudija uzeo godišnji odmor, dok je drugi broj koristio bolovanje.

Podsetimo, srpske sudije nisu se pojavljivale na poslu od 25. marta, nakon suspenzije predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović. Vest o pokretanju disciplinskog postupka protiv sudije Stevanović potvrdila je za Zakletvu za pravdu, potparolka Vrhovnog suda Antigona Uka Ljatifi.

Do bojkota rada sudija iz srpske zajednice došlo je nakon što je Sudski savet Kosova na sednici 24. marta doneo odluku o suspenziji predsednice Osnovnog suda u Mitrovici, Ljiljane Stevanović, nakon što je ona prisustvovala sastanku sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem koji je održao sa Srbima sa Kosova i Metohije, a nakon sednice Saveta za Nacionalnu bezbednost.

Izvor: Zakletva za pravdu
%d bloggers like this: