fbpx

Gračanica: Prezentacija Srpskog kulturno-informativnog centra „SPONA“ iz Skoplja

Дом културе "Грачаница", фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

U čitaonici „Darinka Jevrić“, u Gračanici, sutra u 19:00 časova, biće održana prezentacija Srpskog kulturno-informativnog centra „SPONA“ iz Skoplja.

Srpski kulturno informativni centar „Spona“ sa sedištem u Skoplju je udruženje građana osnovano kao nezavisno nevladino, nestranačko udruženje, radi ostvarivanja i usaglašavanja interesa pripadnika srpske etničke zajednice koji deluju na teritoriji Republike Severne Makedonije, a sve u cilju očuvanja njenih kulturnih, istorijskih i duhovnih vrednosti.

Oblasti delovanja udruženja su: Izdavačka delatnost – periodika na srpskom jeziku, Pozorišna produkcija Spone na srpskom jeziku, Organizacija gostovanja umetnika, glumaca, pisaca i naučnih radnika iz Srbije u Skoplju i širom Severne Makedonije, Saradnja sa maticom Srbijom, Inicijative za očuvanje srpske kulturne baštine, Proslava srpskih praznika, Časovi srpskog jezika i dečije poezije u Sponi. Poseban segment delovanja ovog udruženja je humanitarni rad u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Prezentaciju prati projekcija dokumentarnog filma „Spona 15 godina kulturne misije“. Nakon prezentacije biće potpisan sporazum o saradnji između Doma kulture „Gračanica“ i Srpskog kulturno-informativnog centra „SPONA“.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: