fbpx

Ansambl „Venac“: Održana prva radionica srpskog kola

Радионица кола у Венцу; Фото: А.Марковић

Povodom upisa srpskog kola na UNESCOVU listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije, Nacionalni ansambl narodnih pesama i igara „Venac“ održao je danas u Gračanici prvu radionicu ovog kola. Radionica već ima prvih 13 polaznika, a održavaće se svakog četvrtka od 17:30 časova.

Ansambl „Venac“ već uveliko radi na edukaciji dece kroz radionice koje organizuje, a danas su i odrasli, koji možda nikada nisu zaigrali kolo, imali prilike da nauče kako se igra ova narodna igra.

„Svi mi ovde treba da shvatimo značaj našeg srpskog kola. To je pre svega naše nasleđe od predaka i želimo, naravno, UNESCO je zaštitio naše kolo, ali sada je na nas red, da mi zaštitimo ovo kolo. A kako ćemo ga zaštititi? Pa jedino ako igramo ovo isto kolo“, poručila je jedna od polaznica, Ivana Arsić Mišković.

I Tanja Maksimović je takođe polaznica. Iako je igrala folklor dok je bila dete, kaže da je odlučila da poseti radionicu zbog zdravlja, ali i zato što voli muziku, igru i pokret.

„Početak uvek bude malo naporan dok se ne ubacimo u tempo, ali sledećih proba biće sve bolje i bolje. Odavno sam prestala da igram folklor, ali se nikada nisam odvajala od tog našeg kola. Uvek je prisutno na svim veseljima“, rekla je Maksimović.

Radionica kola u Vencu; Foto: A.Marković

Iz ansambla „Venac“ poručuju da nije potrebno preznanje u igri i da svi koji žele mogu posetiti neku od narednih radionica, kako bi se prvenstveno družili.

„“Venac“ je društveno odgovorna ustanova i pored svog profesionalnog rada, koji obavljamo, svoj rad posvećujemo uglavnom deci, ali smo rešili da se sada posvetimo i odraslima, zato što mislim da ova naša sredina i ovi naši ljudi to zaslužuju. I da zajedno sa zajednicom svi čuvamo srpsko kolo koje je upisano na UNESCOVU listu nematerijalnog kulturnog nasleđa“, istakla je direktorica ansambla „Venac“, Snežana Jovanović, koja je i sama jedan od polaznika radionice.

Šef umetničkog sektora u ansamblu, Miloš Cile Mitić, naveo je da mnogi znaju da igraju kolo na raznim veseljima, ali da će kroz radionice moći da nauče i nešto više.

„Očekujemo svakako da ovo bude termin, jedna otvorena vrata u „Vencu“, da može da svrati svako ko želi da čuje narodnu igru, da nauči možda da igra ili u nedostatku ovih svih svetkovina i druženja, gde je nekada bilo i igre, da dođe ovde i da se rekreira kroz narodnu igru, kroz narodnu muziku“, kazao je Mitić.

Sledeća radionica zakazana je već sledećeg četvrtka, u istom terminu, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i infromisanja Republike Srbije.

Ana Marković

 

 

%d bloggers like this: