fbpx

Ansambl „Venac“ organizuje radionice Srpskog kola i tambure

Радионица "Српско коло"; Фото: Венац

Nacionalni ansambl narodnih igara i pesama Kosova i Metohije „Venac“ organizuje radionice „Srpsko kolo“ i „Sviraj tamburo“, saopšteno je iz ovog ansambla.

Kako se navodi u saopštenju, „Venac“ organizuje radionicu „Srpsko kolo“ za odrasle od danas pa svakog četvrtka od 17:30 časova u prostorijama „Venca“.

„Zbog većeg širenja svesti i važnosti negovanja srpskog kola upisanog na UNESKO-vu listu, „Venac“ organizuje radionice u okviru kojih će polaznike upoznati sa istorijatom, načinom igranja i značajem kola za srpsku i svetsku kulturu. Podršku u organizovanju radionice dali su Privremeni organ grada Prištine, Aktiv osnovnih škola i Aktiv srednjih škola na centralnom Kosovu“, navedeno je u saopštenju.

Takođe, ansambl „Venac“ organizuje i radionicu „Sviraj tamburo“ koja će trajati od 08. do 10. aprila, sa početkom u 15 časova u prostorijama „Venca“.

Radionica „Sviraj tamburo“; Foto: Venac

„“Venac“ u saradnji sa Savezom tamburaških društava Vojvodine organizuje prvu radionicu sviranja na tamburi, a u okviru misije širenja tambure i popularisanja tamburaške prakse, upisane novembra 2021. kao 54. element Nacionalnog nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije. Radionica će se organizovati svakog meseca tokom 2022. godine, i deo je Venčevog projekta „Pokrajine za kulturu““, navodi se u saopštenju.

Pokrovitelj obe radionice je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

%d bloggers like this: