fbpx

Kancelarija za KiM: Petković sa šeficom UNMIKA-a o položaju Srba

Петковић и Зијаде; Фото: Канцеларија за КиМ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Petar Petković, sastao se danas sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šeficom Misije UN na Kosovu i Metohiji (UNMIK), Karolinom Zijade ,sa kojom je razgovarao o položaju srpskog narodna na Kosovu i Metohiji, saopštila je Kancelarija za KiM.

Petković je ukazao na činjenicu da su ljudska i politička prava Srba u južnoj pokrajini drastično unazađena, što se potvrdilo i nedavnom odlukom Prištine da zabrani sprovođenje izbora Republike Srbije na terioriji pokrajine.

“Na taj način srpskom narodu je uskraćeno jedno od osnovnih građanskih i demokratskih prava, pravo učešća na izborima”, naglasio je Petković.

On je podsetio i na nedavnu odluka Aljbina Kurtija da smeni predsednicu Osnovnog suda u Kosovskoj Mitrovici Ljiljanu Stevanović i to samo zato što je prisustvovala sastanku Srba sa KiM sa predsednikom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, što je političko nasilje nezapamćenih razmera.

Petković je, takoće, upozorio na sve učestalije napade albanskih ekstremista na pripadnike srpskog naroda, naglasivši da je od početka prošle godine zabeleženo 163 incidenta usmerena prema Srbima i da se taj negativni trend svakodnevno nastavlja.

Ističući da je Srbija iskreno zainteresovana za stabilizaciju prilika u svojoj južnoj pokrajini, Petković je podsetio da je Beograd ispunio sve do sada preuzete obaveze iz Briselskog dijaloga, dok sa druge strane, politička garnitura u Prištini skoro devet godina odbija da omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

“Pored toga, Priština odbija i da implementira odredbe koje se odnose na pravosuđe, energetiku, poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini”, kazao je Petković i naglasio da je rešavanje pitanja nestalih lica pokrenuto na insistiranje Beograda i da, pri tome, Priština ne dozvoljava pretragu devet lokacija na Kosovu i Metohiji na kojima se po saznanjima Beograda nalaze posmrtni ostatci Srba nestalih u ratu, dok je Beograd, bez oklevanja, postupio po svakom takvom zahtevu Prištine.

“Sve ovo zajedno vodi ka potpunom obesmišljavanju do sada postignutih pomaka u dijalogu Beograda i Prištine. Iako Priština kontinuirano i otvoreno pokazuje da nije zainteresovana za suštinsku normalizaciju prilika na terenu, Beograd će ostati dosledno opredeljen za rešavanja nesuglasica za pregovaračkim stolom i stvaranje preduslova za trajnu stabilizaciju prilika u regionu, ali se pri tome nikada neće odreći legitimnog prava da brine o sigurnosti i interesima svojih građana na Kosovu i Metohiji, rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM zahvalio je šefici UNMIK-a na doslednoj statusnoj neutralnosti Misije na čijem je čelu, istakavši da su Ujedninjene nacije za Srbiju važan sagovornik i garant primene Rezolucije Saveta bezbednosti OUN 1244.

Sastanku je prisustvovala i predstavnica generalnog sekretara Ujedinjenih nacija i šefica Kancelarije UN u Beogradu Mari Jamašita.

Ana Marković
%d bloggers like this: