fbpx

Ansambl “Venac”: Počela radionica “Sviraj tamburo”

Радионица тамбуре; Фото: А.Марковић

U okviru projekta “Pokrajine za kulturu”, Nacionalni ansambl narodnih pesama i igara Kosova i Metohije “Venac”, zajedno sa Savezom tamburaških društava Vojvodine, organizovao je radionicu pod nazivom “Sviraj tamburo”. Radionica već ima prvih sedam polaznika, a iz ansambla “Venac” poručuju da svako ko želi može da se prijavi.

Ispred Saveza tamburaških društava Vojvodine, o tamburi je danas govorio Bojan Trenkić, koji je ujedno i član tamburaškog orkestra “Gospon tamburaši” iz Novog Sada.

“Tambura je uvek bila prisutna na ovim prostorima, ali ne u ovom obliku u kojem je danas  ponovo došla na prostor Kosova i Metohije. Od svih tih tambura, raznih tambura koje su bile na prostoru Balkanskog poluostrva, najviše se razvila ta takozvana Sremska tambura, Sremski štim ili Vojvođanska tambura, odnosno porodica tamburaških instrumenata koja je usled tog razvoja koji je trajao više od dva veka dokazala neku svoju superiornost i uopšte je prihvaćena i izvan granica Republike Srbije i izvan granica odnašnje Jugoslavije”, ispričao je Trenkić za Gračanicu onlajn.

Tambura je na inicijativu Muzeja Vojvodine, katedre za Etnomuzikologiju Fakulteta muzičkih umetnosti iz Beograda, Muzikološkog instituta SANU sa srpske akademije nauka i umetnosti i Saveza tamburaških društava uvrštena u 54. element Nacionalnog kulturnog nasleđa.

Radionica tambure; Foto: A.Marković

“Ovo je jedan vid institucionalne razmene nematerijalnog kulturnog nasleđa, u ovom slučaju “Venca” i Saveza tamburaških društava Vojvodine i na taj način želimo da sve ono što jeste blago naše kulture proširimo na što veći prostor, odnosno širom Srbije. U ovom slučaju tambura je došla na Kosovo i Metohiju u okviru projekta “Pokrajine za kulturu”, a kaval putuje za Vojvodinu, gde tamo uskoro počinje radionica”, istakla je direktorica ansambla “Venac”, Snežana Jovanović.

Jovanović je dodala da je radionica otvorena za sve zainteresovane, kako starije, tako i mlade.

Bojan Trenkić navodi da se radionice organizuju širom Srbije, te da je danas počela i u Gračanici, radom sa decom i omladincima, koji imaju neka muzička saznanja i koja sada dopunjuju praktičnim znanjem, odnosno, sviranjem tambure.

“Verujem da ćemo među tim polaznicima naći i one koji su dovoljno muzički edukovani, a žive na ovim prostorima, da uz našu savetodavnu pomoć i oni sami kroz neko vreme preuzmu samu nastavu tambura i samim tim širimo i omasovljujemo tamburaški pokret”, rekao je Trenkić.

Radionica tambure; Foto: A.Marković

Prvi polaznici navode da su prvi put danas probali da sviraju tamburu, ali i da su oduševljeni.

“Prvi put sam probao tamburu, naravno da bih nastavio, sviđa mi se jako instrument. Jako bih voleo da se nastavi srpska tradicija što se tambura tiče”, kaže Arsenije Marković iz Gračanice.

“Super je radionica. Lepo je naučiti nešto novo. Ja sviram gitaru, ali voleo bih da i tamburicu uvedem u neki svoj red instrumenata”, dodao je Miljan Simić, takođe iz Gračanice.

“Želim da budem najbolji tamburaš”, rekao je devetogodišnji Jordan Miljković, koji je ujedno i najmlađi polaznik.

Kako su najavili iz ansambla “Venac”, radionica “Sviraj tamburo”, organizovaće se svakog meseca i trajaće tri dana, a pokrovitelj projekta „Pokrajine za kulturu“ je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Ana Marković

 

%d bloggers like this: