fbpx

Dom kulture “Gračanica”: U sredu audio izložba „Jasenovac, logor smrti, zemlja živih“

Audio izložba „Jasenovac, logor smrti, zemlja živih“, autora Darka Nikolića biće otvorena u sredu 13. aprila sa početkom u 20 časova, saopšteno je iz Doma kulture “Gračanica”. Izložbu organizuju Dom kulture, zajedno sa Galerijom umetnosti iz Prištine, sa sedištem u Gračanici.

Na otvaranju izložbe će govoriti epskop raško-prizrenski i kosovsko-metohijski vladika Teodosije, direktor Arhiva Kosova i Metohije Marko Marković, kustos – istoričar Muzeja žrtava genocida Stefan Radojković i autor Darko Nikolić.

Kako se navodi u saopštenju, izložba donosi osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac. Izložba je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.

“Ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj. Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča – omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube”, navedeno je u saopštenju.

Dalje se dodaje da iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru.

“Izložba „Jasenovac, logor smrti, zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi logora Jasenovac. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac”, piše u saopštenju.

Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Kovačević Gajin, koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja. Dizajn zvuka koji predstavlja centralni element iskustva izložbe potpisuje Natalija Strahinić. Autori izložbe su Darko Nikolić i Bogdan Španjević, ističe se u saopštenju.

“Poruka izložbe zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život a ne u smrt, u svetlost a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života”, navedeno je u saopštenju Doma kulture.

Iz Doma kulture “Gračanica” napominju da su mobilni telefon i slušalice neophodni tokom izložbe, te da ukoliko je moguće, posetioci ponesu svoje slušalice kako bi slušali priče. Ukoliko međutim to i ne učine, organizatori su obezbedili ograničen broj slušalica, koje će biti dezinfikovane i bezbedne za upotrebu u skladu sa epidemiološkim merama.

%d bloggers like this: