fbpx

Kosovska vlada sutra odobrava 100 miliona evra za pomoć ugroženim slojevima stanovništva

Kosovski premijer Aljbin Kurti je najavio pomoć ugroženim kategorijama stanovništva u iznosu od 100 miliona evra i povećanje poreza na najviše zarade.

“Povećaćemo socijalnu pomoć za 30%, a krajem meseca ćemo izdvojiti dodatnih 100 evra za penzionere, radnike u javnom i privatnom sektoru i studente. Takođe, obezbedili smo više od 10.000 obroka u narodnim kuhinjama za najugroženije slojeve stanovništva”, rekao je Kurti na zajedničkoj konferenciji za medije sa ministrom finansija Hekuranom Muratijem.

Kurti je takođe potvrdio da će se na sutrašnjoj sednici Vlade usvojiti nacrt zakona koji će omogućiti povećanje minimalne zarade u iznosu od 264 evra bruto ili 250 evra neto.

„Ukidanjem poreza na zarade od 250 evra, povećaćemo minimalnu zaradu i osloboditi je poreza. Time se obezbeđuje da će oni sa nižim platama na kraju meseca imati više novca. Oko 100.000 radnika imaće koristi od povećanja minimalne zarade, a svi radnici imaće koristi od ukidanja poreza“, naglasio je Kurti.

U nacrtu zakona koji je pripremilo Ministarstvo finansija, predlaže se da porez za sve one koji imaju platu 700 i više evra, od sadašnjih 70, porez iznosi 105 evra.

Kosovski ministar finansija Hekuran Murati je najavio da će pomoć prvo biti uplaćena penzionerima i radnicima u javnom sektoru, a posle procesa prijave, i radnicima u privatnom sektoru i studentima.

Kurti je pozvao građane da kupuju domaće proizvode jer na taj način povećavaju, kako obim proizvodnje, tako i broj zaposlenih.

A.Ć.