fbpx

Kurti: Srbija paniči i zbog toga se naoružava, ali Kosovo ima podršku NATO-a

Аљбин Курти, Фото В. ЋУП; ГрачаницаОнлајн

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je danas da je država Srbija u nekoj vrsti panike, te da se plaši da bi mogla da ostane sama i da se zbog toga naoružava, što prema njegovim rečima, nije bezbedno ni za Kosovo, ali ni za region, prenose mediji koji izveštavaju na albanskom.

Kako mediji prenose, Kurti je rekao da je zabrinut zbog naoružavanja, ali i da je oprezan i da se ne plaši, jer ima podršku NATO-a.

“Znamo da postoje 44 vojne baze oko granice sa Kosovom, što je najduža granica i oko 42 ofanzivne vojne baze, ali uprkos tome, iako nismo deo NATO-a, NATO je uz nas. Kosovo i NATO su sarađivali u prošlosti, sarađuju u sadašnjosti i sarađivaće u budućnosti. Ulaganje koje ostvarujemo u saradnji sa našim saveznicima, verujem da su i teritorija i država i građani bezbedni”, kazao je Kurti.

On je dodao da je, prema njegovom mišljenju, država Srbija u nekoj vrsti panike i da više ne može biti na tri, četiri mesta u isto vreme, pa pokušava da ojača, kako ne bi ostala sama.

„Nastavak naoružavanja Srbije nije bezazleno za Kosovo i region, ali je, sa druge strane, izraz straha da bi mogla ostati sama, kada se čini da ne može ostati u nekim foteljama kao što je navikla“, naveo je Kurti.

Takođe, Kurti se osvrnuo i na povećanje budžeta za Kosovske bezbednosne snage.

„Povećali smo budžet za bezbednosne snage za 52 odsto. Prošle godine je bilo najveće povećanje KBS-a kroz, sa jedne strane, najveću vojnu vežbu NATO-a pod nazivom „Defender Europe 21“ gde smo učestvovali sa 330 vojnika među 16 zemalja. Dokazali smo da naši oficiri i vojska ne zaostaju za onima iz zemalja NATO-a. Ovaj dodatni budžet je odraz vremena u kojem se nalazimo i našeg severnog i neprijateljskog suseda koji se naoružava“, zaključio je Kurti.

Ana Marković
%d bloggers like this: