fbpx

Opština Gračanica bogata kulturnim događajima

Дом културе "Грачаница"; Фото: Грачаница онлајн

Opština Gračanica, u poslednjih nekoliko godina, postala je kulturni centar za srpsku i ostale zajednice koje u njoj žive. Poslednjih meseci se u Gračanici smenjuju izložbe slika i skulptura, promocije knjiga, koncerti klasične i narodne muzike, baletske i pozorišne predstave, filmske projekcije za decu i odrasle, kao i radionice sviranja na narodnim instrumentima.

Publika zadovoljna kulturnim aktivnostima u Gračanici

„Promocija materijalne i nematerijalne kulturne baštine, savremene domaće i strane umetnosti, osim što edukuje publiku, posebno mlade, ukazuje na značaj kulture u životu ljudi“, rekla je za naš portal direktorka Odeljenja za obrazovanje i kulturu opštine Gračanica, Brankica Nićić.

„Njen sadržaj, očuvanje tradicije, očuvanje duhovnih i društvenih vrednosti na ovim prostorima, znači i pomoć u razvoju ekonomije, turizma i uopšte jednog društva u celini. Ulaganje u kulturu je jako bitno, jer je to zapravo ulaganje u našu budućnost, sadašnjost, ali to isto znači i čuvanje naše prošlosti od zaborava“, navela je Nićić.

Publika u Domu kulture; Foto; V.Ćup, GračanicaOnlajn

Kako se ulaže u sadašnjost i budućnost, a i čuva prošlost, pokazuje Dom kulture u Gračanici, u kome skoro da nema dana bez kulturnih događaja.

„Skoro svakog dana imamo program i svakog dana taj program je nailazio na ogroman odziv. Mi sada imamo formiranu publiku i ta publika dolazi redovno na sve kulturne događaje koje organizujemo“, kaže direktor gračaničkog Doma kulture, Živojin Rakočević.

Međutim, prema Rakočevićevim rečima, pandemija korona virusa uticala je na mnoge kulturne događaje koji su bili u planu da se organizuju. U periodu potpunog zatvaranja, bilo je jako teško zadržati publiku, ali je nov način prezentacije kulturnih događaja, uspeo.

„Sav naš program se u tom trenutku bukvalno preselio na internet, jer to je bilo hermetičko zatvaranje. Jednostvano, imao se utisak da su radili samo doktori, novinari i radnici u kulturi. Osnova kulture za vreme epidemije korona virusa je: oslobodi se straha, čuvaj drugog, gledaj da radiš i čekaš taj trenutak kada ćeš biti oslobođen straha i oslobođen da možeš pristojno i normalno da komuniciraš“, dodao je direktor Doma kulture u Gračanici.

Likovna umetnost, promocija poznatih i mladih umetnika

Posle poboljšanja epidemiološke situacije, počeli su da se nižu kulturni događaji, uz prisustvo publike.

„Organizovali smo likovnu koloniju „Jesen u Prizrenu“. Sedmoro likovnih umetnika iz različitih krajeva Srbije, ali i regiona slikalo je novembra meseca u porti manastira Sveti Arhangeli u Prizrenu“, rekao je urednik Likovne galerije Doma kulture „Gračanica“ Nebojša Jevtić.

Izložba sa ove Likovne kolonije, otvorena je u Galeriji Doma kulture u Gračanici, a pre nje, gračanička publika je imala prilike i da uživa u izložbi slikara Miloša Šobajića, koji je prošle godine preminuo od posledica korona virusa.

Izložba Likovne kolonije „Jesen u Prizrenu“

„Stalno je tragao za istinom i znanjem i to ga je inspirisalo da stvori eksplozivne imspresionističke slike koje su bile izložene u Gračanici“, poručila je Šobajićeva supruga Maja Iskjerdo.

Galerija Doma kulture promoviše i mlade domaće umetnike da izlažu i time predstave svoju umetnost i stvaralaštvo. Samostalna izložba gnjilanskog umetnika Gorana Mihajlovića, pod nazivom “Pejzaži beznađa” takođe se našla na zidovima Galerije u Gračanici.

A pored slika, veliko interesovanje ljubitelja kulture privukle su i skulpture vajara Svetomira Arsića Basare, rođenog u Sevcu, podno Šar planine. Skulpture devedesettrogodišnjeg vajara izrađene su u periodu od 1998. do 2018. godine, od drveta, bronze i metala, a bile su izložene u Gračanici tri meseca.

Izložba skulptura; Foto V. ĆUP; GračanicaOnlajn

Pozorišne i filmske premijere za odrasle i decu

Gračanicu nije zaobišlo ni obeležavanje jubileja 150 godina od početka institucionalnog dramskog školovanja u Srbiji. Izložba „Vek i po srpske škole glume” autora Pavla Lazića, održana je u Gračanici, a kroz dokumente, fotografije, video i audio materijale, podseća na istorijski razvoj srpske dramske škole.

Prištinsko narodno pozorište uveliko igra predstave kako za odrasle, tako i za decu. Upravo je ovo pozorište zajedno sa Zajednicom profesionalnih pozorišta Srbije organizovalo dečiji festival „Mali Joakim“ baš u Gračanici.

“To je najveći uspeh i najveća nagrada za sve nas, i organizatore i sva pozorišta koja su dolazila ovde na festival. Svi zajedno smo doprineli da imamo jedan veliki pozorišni praznik u Gračanici. Za našu najmlađu publiku na Kosovu, ovo je kulturni događaj bez presedana u poslednje vreme”, izjavio je direktor prištinskog narodnog pozorišta Predrag Radonjić.

Fesitval Mali Joakim; Foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

A osim dečjih, glumci Narodnog pozorišta su samo u poslednja četiri meseca odigrali i predstave: „Zvonar Bogorodičine crkve“, Sumlj(nj)ivo lice“ i „Ribarske svađe“.

I amatersko pozorište „Janićije Popović“ u Gračanici ne zaostaje za kolegama profesionalcima. Mladi glumci amateri igraju predstave za decu u pozorištu u Domu kulture, ali i gostuju na brojnim festivalima.

„Prošle godine smo počeli da postavljamo jednu predstavu „Igra“ koja je rađena po motivima teksta Aleksandra Davideskua, a u režiji Boška Boškova, koji je ujedno poptisao scenario za predstavu. Predstava je dečja i sa njom smo na Međunarodnom festivalu „Moravski cvetić“ u Trsteniku osvojili prvu nagradu“, rekao je urednik pozorišnih programa Doma kulture Gračanica Aleksandar Gudžić.

Glumci amaterskog pozorišta takođe igraju i humanitarne predstave. Nedavno su odigrali dve predstave, sa kojih je sav prihod namenjen za lečenje sedmomesečnog Vukana Stoiljković iz Vranja, koji boluje od Spinalne mišićne atrofije.

„Na neki način želimo da pomognemo malom Vukanu, ali i da ukažemo na potrebu da se bude human i da je potrebno odazvati se brojnim humanitarnim akcijama. Ovo nije prvi put da naše pozorište i naša sekcija glume igraju predstave humanitarnog karaktera“, dodao je Gudžić.

Detalj sa predstave „Sumljivo lice“; Foto: M. Maksimović

Posle dužeg vremena, u Gračanici je proradio i bioskop, u kome se svakog četvrtka emituju prepodnevne i poslepodnovne projekcije. Neki od filmova koje je publika mogla da vidi su: „Nebesa“, „Betmen“, „Tajne Dambldora“, „Opkoljeni“. Dom kulture je organizovao i međunarodni filmski festival, na kome su prikazani domaći, strani i dečji filmovi.

„Prvobitno je bilo zamišljeno da ovaj festival bude „putujući“, tačnije da se svake godine održava u nekoj drugoj sredini na Kosovu. Međutim, saradnja i organizacija sa Domom kulture bila je presudna da se ovaj Međunarodni filmski festival već pet godina održava baš u Gračanici“, kazao Izvršni producent festivala, Stefan Mladenović.

Priliku da se takmiče u filmskom dokumentarnom stvaranju imali su i domaći stvaraoci u okviru festivala „Grafest“, na kome su prikazana i svetska dokumentarna ostvarenja.

Publika posećuje i koncerte narodne, ali i klasične muzike

Međunarodna operska pevačica i članica operskog studija Narodnog pozorišta u Beogradu, Nataša Tasić Knežević, održala je humanitarni koncert u Gračanici, gde je sav prihod od koncerta bio namenjen za tri socijalno ugrožene romske porodice. Koncert Nataše Tasić Knežević, uz klavirsku pratnju Saše Kneževića, održan je u okviru projekta „Promocija romske kulture“, a organizator koncerta je bila opština Gračanica u saradnji sa misijom OEBS-a i Ministarstvom za zajednice i povratak.

Koncert Nataše Tasić Knežević; Foto: N. Milosavljević, GračanicaOnlajn

“Mladim ljudima je teško da stvore viziju o tome šta žele da postanu i kako to da postignu. Njihov put postaje još teži, a to dolazi iz porodica sa niskim prihodima. Međutim, daljim mogućnostima za učenje, fokusiranje njihovih napora i aktivnim učestvovanjem, postoji svetlija mogućnost za mlade umetnike što pokazuje i Natašin primer”, kazao je Šef misije OEBS-a Majkla Devenport, osvrnuvši se na sam početak Natašine karijere kada se susretala sa mnogim usponima i padovima.

Na festivalu narodnih pesama “Carski glasovi“ 15 učenika uzrasta od šest do 22 godine, predstavilo je gračaničkoj publici tradicionalno izvođenje etno pesama sa ovih prostora.

„Naišao sam na izuzetno talentovanu decu. Prosto nisam mogao da verujem da je toliko dece muzikalno. Ova deca su pravi stožeri naše prave izvorne muzike sa ovih prostora“, naglasio je direktor festivala Zlatko Stojanović.

Folklor u humanitarnoj i funkciji očuvanja tradicije

Nezaboilazan deo kulturnih dešavanja u opštini Gračanica, ali i znatno šire, je i Nacionalni  ansambl „Venac“ iz Gračanice, koji svojim nastupima prezentuje ljubiteljima narodnih igara svoja profesionalna umeća.  U vreme pandemije, članovi ovog ansambla su započeli predstavljanje programa pod nazivom „Domaćine, doma li si“, a zbog nemogućnosti nastupanja pred publikom, igrači i pevači ovog ansambla su u manjim grupama išli od kuće do kuće, od mesta do mesta.

Ansambl Venac u Velikoj Hoči; Foto: V. Ćup, GračanicaOnlajn

„Iskoristili smo priliku da napravimo simulaciju jedne posete, zdravice, jedne svečarske atmosfere kod domaćina koji nas primi, a onda zajedno sa njim otpevamo neku pesmu. Rešili smo da prvo mesto našeg mini projekta „Domaćine, doma li si“ bude u Velikoj Hoči. Sa ljudima iz Velike Hoče imamo zaista jednu lepu saradnju i pomagali su nam oko programa“, ispričao je šef umetničkog sektora u ansamblu „Venac“, Miloš Cile Mitić, navodeći da je u planu ansambla jedan veliki tematski program, folklorna predstava povodom obeležavanja 700 godina manastira Gračanice.

Ansambl „Venac“ je organizovao i radionicu gusala, kavala i tambure, za mlade i stare, kao i radionicu kola koje je upisano na UNESCO listu nematerijalne kulturne baštine. Takođe, zajedno sa novosadskim tamburaškim orketrom „Gospon tamburaši“, održali su humanitarni koncert, a prikupljena sredstva su namenili za lečenje dvoje dece iz Kamenice, iz Kosovskog Pomoravlja.

Institucije podržavaju kulturna dešavanja u Gračanici

Najveću podršku u organizovanju kulturnih događaja u opštini Gračanica pružilo je Ministarstvo kulture Republike Srbije, ali nije izostala ni pomoć lokalne samouprave.

„Opština Gračanica pomaže kulturu na različite načine, finansijskim putem, u vidu finansiranja različitih projekata vezanih za kulturu, logističkim putem, pre svega, mislim na organizovanje prevoza i tehničku pomoć. Ono što mogu da kažem je da svake godine opština Gračanica izdvaja određena finansijska sredstva za finansiranje nevladinih organizacija koje dobijaju finasijska sredstva za realizaciju različitih projekta vezanih za kulturu“, zaključila je direktorka za obrazovanje i kulturu u opštini Gračanica.

Ono što publiku posebno raduje jeste da se kulturni događaji nastavljaju, naročito sada kada se situacija sa korona virusom stabilizovala.

Ana Marković
%d bloggers like this: