fbpx

Audio izložba „Jasenovac, logor smrti, zemlja živih“ otvorena u Gračanici

Аудио изложба о Јасеновцу; Фото: А.Марковић

Audio izložba „Jasenovac, logor smrti, zemlja živih“, autora Darka Nikolića i Bogdana Španjevića otvorena je danas u Domu kulture “Gračanica”. Izložbu je otvorio Episkop Raško-prizrenski i Kosovsko-metohijski G. Teodosije.

Ova izložba donosi osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac. Izložba je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i kokreatori priča.

Otvarajući izložbu, Episkop Teodosije naveo je da su Kosovo i Jasenovac naš Veliki petak, ali da su oni i naš Vaskrs.

„Bez stradanja, nema Vaskrsenja, nema večnoga života. Ali ne bilo kakvog stradanja. Stradanja za pravdu, za istinu, za istinski život“, rekao je vladika, dodajući da su Kosovo i Jasenovac za pravoslavne Srbe i našu crkvu, temelj i naš zavet.

„Zahvaljujući Kosovu i Jasenovcu mi postojimo kao narod“, istakao je vladika Teodosije.

Jedan od autora ove izložbe, Darko Nikolić, rekao je da ga je Kosovo inspirisalo da se bavi Jasenovcem.

„O svom iskustvu koje smo Bogdan Španjević i ja sticali na Kosovu, da zapravo progovorimo, govoreći o Jasenovcu. Jer imam utisak da su zapravo Kosovo i Jasenovac, jedna priča sa dva imena. I ja sam razumeo Jasenovac, razumevajući Kosovo“, kazao je Nikolić.

Audio izložba o Jasenovcu; Foto: A.Marković

Direktor Arhiva Kosova i Metohije, Marko Marković, istakao je da je Jasenovac jedna od naših najvažnijih tema i da to nije samo tema naše prošlosti.

„Jasenovac je tema naše sadašnjosti, ali i takođe, mora biti i tema naše budućnosti. Jer sve ono što smo mi preživeli u Jasenovcu, predstavlja jednom rečju genocid. Taj genocid nije mala stvar i nije nevažno pitanje i na svima nama je da sveodočimo o prošlosti“, poručio je Marković.

Audio izložba je projekat koji je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a rađena je u saradnji sa Muzejom žrtava genocida u Beogradu.

„U ovom trenutku kada mi otvaramo izložbu ovde u Domu kulture u Gračanici, meni je izuzetno bitno mesto, meni lično, kao i ova izložba, da u istom trenutku ova ista izložba je otvorena u Kulturnom centru Republike Srbije u Parizu. I ova tema konačno se i produbljuje i proširuje“, naglasio je kustos Muzeja žrtava genocida, Stefan Radojković.

Poruka koja je poslata sa današnje audio izložbe je da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život, a ne u smrt, u svetlost, a ne u tamu i da simbol smrti, postaje, simbol života.

Pokrovitelj izložbe je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, uz podršku Privremenog organa grada Prištine i opštine Gračanica.

Ana Marković
%d bloggers like this: