fbpx

Petković sa ambasadorom Kipra: Srpski narod na KiM izložen svakodnevnim napadima

Петковић и Теофилакту Фото: Канцеларија за КиМ

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa ambasadorom Kipra u Srbiji Dimitriosom Teofilaktuom, koga je kako se navodi u saopštenju, upoznao sa položajem srpskog naroda na Kosovu i Metohiju, i procesom nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Petar Petković je podsetio da je “srpski narod na KiM izložen svakodnevnim napadima i pritiscima i da o tome najrečitije govori cifra od 169 napada na Srbe, njihovu imovinu, crkve i manastire, koji su se dogodili od početka prošle godine”.

“Nedavnom odlukom Prištine da zabrani sprovođenje referenduma, a odmah zatim i izbora Republike Srbije na teritoriji pokrajine, otišlo se korak dalje i na najgrublji mogući način poništena su osnovna građanska, politička i demokratska prava Srba na Kosovu i Metohiji”, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kada je dijalog Beograda i Prištine u pitanu, Petković je nagalsio da je “Beograd do sada pokazivao stalnu konstruktivnost u razgovorima sa Prištinom”, jer je kako je istakao, sproveo sve obaveze proistekle iz Briselskog dijaloga.

Podsetio je da se 19. aprila navršava punih devet godina “kako Priština ne želi u delo da sprovede ključni sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština, što u velikoj meri umanjuje šanse za napredak u nastavku procesa normalizacije odnosa”.

“Beograd ostaje dosledno opredeljen da sva otvorena pitanja rešava razgovorom, ali uz insistiranje na implementaciji svih do sada postignutih sporazuma, koji se odnose na pravosuđe, energetiku, nestala lica, poštovanje slobode kretanja i posete zvaničnika pokrajini i pre svega na formiranje ZSO. Samo tako bi dijalog mogao biti nastavljen u dobrom smeru”, zaključio je Petković.

Na kraju razgovora direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je zahvalio na doslednoj podršci koju Kipar pruža politici Srbije po pitanju Kosova i Metohije, što je, kako je istakao, dodatna potvrda iskrenog i čvrstog prijateljstva naše dve zemlje.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: