fbpx

Danas se slavi Uskrs po gregorijanskom kalendaru

Hrišćani koji poštuju gregorijanski kalendar, danas slave najveći praznik – Uskrs.

Vaskrsenje Isusa Hrista, praznik koji simbolizuje pobedu života nad smrću, danas proslavljaju katolici, protestanti, anglikanci, neke pravoslavne crkve i brojne manje crkve.

Za Uskrs se tradicionalno farbaju jaja u crveno, kao simbol prolivene krvi Hristove.

Prema predanju, prva jaja je caru Tiberiju poklonila Marija Magdalena, koja je u Rim došla sa porukom o vaskrsenju.

Vernici, po ustaljenoj tradiciji, uskršnja jaja boje na Veliki petak, kada se, inače, ništa drugo ne radi, već su naše misli upućene na događaj Hristovog nevinog stradanja i poniženja, od ljudi, na Golgoti i Jerusalimu.

Srpska pravoslavna crkva, koja vreme meri po starom, Julijanskom kalendaru proslaviće Uskrs 24. aprila.

Zvaničnici čestitali Uskrs

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković čestitao je beogradskom nadbiskupu Stanislavu Hočevaru, sveštenstvu i svim vernicima rimokatoličke veroispovesti, posebno katolicima na Kosovu i Metohiji, najveći hrišćanski praznik-Uskrs.

„Dan Hristovog vaskrsenja je Praznik koji nam donosi vekovnu nadu i radost i koji nas neprestano inspiriše na dobra i plemenita dela. Svojim stradanjenjem na krstu, Hristos je spasio ljudski rod i otvorio nam mogućnost za duboko poimanje istine novog rađanja, sa kojom uvek i iznova vaskrsavaju naša vera, ljubav i snaga“, poručio je Petković, i dodao:

„Univerzalne, svevremenske civilizacijske vrednosti koje simbolizuje Uskrs, u svoj svojoj veličini i značenju, utkane su u međunacionalni sklad i suživot ljudi različitih vera i nacija u Republici Srbiji. Ti i takvi odnosi najbolji su odgovor na savremene izazove sa kojima se danas suočava vasceli svet i izvor su naše snage u borbi za bolju i sigurniju budućnost svih naših građana“.

Praznik je čestitala i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

„U ime opštine Gračanica i svoje ime, vernicima i građanima koji praznik Hristovog vaskrsenja proslavljaju po gregorijanskom kalendaru čestitam Uskrs, praznik pobede života nad smrću, radosti i nade. Neka vam najveći hrišćanski praznik donese razumevanje, uspeh, blagostanje, ličnu i porodičnu sreću. Srećan Uskrs!“, poručila je Šubarić.

Vernicima koji Uskrs proslavljaju po Gregorijanskom kalendaru praznik su čestitali i kosovski zvaničnici.

„Danas hrišćanski vernici obeležavaju praznik Vaskrsa koji oličava toleranciju, poštovanje, velikodušnost i ljubav. Vaskrs oživljava nadu u bolje dane, zato se radujte. Želim da ostanemo jedni uz druge, da se volimo sve više, za opšte dobro“, poručila je kosovska predsednica Vjosa Osmani.

„Neka ovaj Vaskrs prođe u veselju za porodice svih vernika. Učini nas jačima da izdržimo teškoće i da pomažemo jedni drugima“, stoji u čestitki kosovskog premijera Aljbina Kurtija.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: