fbpx

Svetski dan borbe protiv hemofilije

Фото: Удружење хемофиличара Србије

Danas je svetski Dan borbe protiv hemofilije. Procenjuje se da u Srbiji od ove bolesti boluje oko 400.000 osoba.

Hemofilija je urođena, najčešće nasledna bolest koja se prenosi sa majke na mušku decu i predstavlja poremećaj zgrušavanja krvi. Pacijenti sa hemofilijom imaju nedostatak jednog od faktora zgrušavanja krvi. Usled ovog nedostatka oni krvare neuporedivo duže od osoba koje nemaju ovaj nedostatak.

U Srbiji su savremena dijagnoza, lekovi i terapija dostupni za oko 900 obolelih, od toga 170 dece, i to o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Budući da se radi o neizlečivoj bolesti, čije posledice mogu dovesti do invaliditeta ili čak smrtnog ishoda, sva pažnja zdravstvenih institucija, lekara i udruženja pacijenata usmerena je na prevenciju i sprečavanje neželjenih posledica bolesti.

U Beogradu će povodom današnjeg dana biti osvetljeni most na Adi, zgrada Narodne skupštine, palate Albanija i druga zdanja u ovom gradu u znak podrške obolelima od hemofilije i njihovoj svakodnevnoj borbi za dostojan život, uz apel da im se pomogne da se maksimalno uključe u sve segmente društvenog života.

%d bloggers like this: