fbpx

Petković: Kurti od Vučića može mnogo toga da nauči

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Sve što je predsednik Aleksandar Vučić rekao o naoružavanju takozvanog Kosova, kršenju Rezolucije 1244 i Vojno-tehničkig sporazuma iz Kumanova, neoborive su i nepobitne činjenice i njih Aljbin Kurti treba da nauči od prvog do poslednjeg slova”, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, nakon što je kosovski premijer rekao da izjave koje dolaze iz Beograda nisu uzete kao činjenice.

„Izjave koje dolaze iz Beograda nisu nas naterale da ih shvatitimo kao činjenice. Povećali smo budžet za odbranu Kosova, ali za sve dalje korake koje preduzimamo treba da dobijete informacije od Ministarstva odbrane, nikako iz Beograda“, izjavio je danas kosovski premijer Aljbin Kurti.

Usledila je reakcija direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića.

“Drago mi je da je Kurti pažljivo pratio obraćanje predsednika Vučića, jer može mnogo toga da nauči i nema potrebe da pokazuje frustriranost zbog istine koju je Vučić predočio i njemu i predstavnicima međunarodne zajednice”, naveo je Petković, dodajući:

“Jasno je da onaj koji se proslavio bacanjem suzavca u pokrajinskom parlamentu, ne može da razume politiku odgovornosti, mira i stabilnosti za koju se zalaže zvanični Beograd, niti da onaj, koji ne poštuje odluke vlastitih pravnih instanci o povraćaju zemlje manastiru Visoki Dečani, ima bilo kakvo pravo da se na te iste institucije poziva kada je u pitanju formiranje ZSO”.

Petković je istakao da Kurti nema “ni trunke kredibiliteta da govori o nekakvom reciprocitetu u dijalogu i dogovorima sa Beogradom”, jer kako je rekao, takve najave nisu ništa drugo “do unapred izrečena pretnja, koja nema nikakve veze sa poštovanjem i sprovođenjem do sada postignutih sporazuma”.

“Da je istinski opredeljen za izgradnju trajnog mira i zajedničkog suživota na prostoru Kosova i Metohije i šire – Zapadnog Balkana, Kurti bi omogućio fomiranje Zajednice srpskih opština i na taj način dao svoj doprinos stabilizaciji prilika na terenu i pokazao da poštuje kolektivna prava srpskig naroda na KiM. Umesto toga, on šalje jedinice ROSU u srpske sredine i na taj način nastavlja da iskazuje svoje opasne i militantne namere i ideje, među kojima je i ona o formiranju takozvane ‘velike Albanije’”, saopštio je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković istakao je da će Beograd kao odgovorna strana da čuva mir i stabilnost, vodeći računa posebno o Srbima na Kosovu i Metohiji, koji kako je naveo, “od dolaska Kurtija na vlast, svakodnevno trpe insitucionalno nasilje i teror Prištine, posebno u vidu kršenja osnovnih ljudskih prava”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: