fbpx

EU na Dan svetske baštine – Za izgradnju zajedničke budućnosti, moramo zaštiti zajedničku prošlost

Посета Археолошком налазишту "Улпијана" Фото: Канцеларија ЕУ на Косову

Obeležavajući Međunarodni dan spomenika i lokaliteta, poznat i kao Dan svetske baštine, 19. aprila 2022. godine, šef Kancelarije EU-a i specijalni predstavnik EU-a na Kosovu, ambasador Tomaš Sunjog, posetio je Arheološki park „Ulpijana“ u kojem se sada sprovodi projekt vredan milion evra koji finansira EU.

Arheološki park „Ulpijana“, kojim upravlja Ministarstvo kulture, omladine i sporta Kosova (MKOS) i njegov Arheološki institut, do sada je uživao podršku brojnih međunarodnih organizacija i diplomatskih kancelarija i ambasada na Kosovu, čiji su se predstavnici pridružili poseti, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

„Obeležavanje Dana svetske baštine je važno, jer nas podseća na raznolikost našeg zajedničkog kulturnog nasleđa, njegovu ranjivost i napore potrebne za njegovu zaštitu i očuvanje“, rekao je Sunjog, dodajući:

„Želim da istaknem da za izgradnju naše zajedničke budućnosti treba da zaštitimo našu zajedničku prošlost i da se fokusiramo na stvari koje su nam zajedničke i koje nas spajaju, radije nego na pitanja koja nas dele. Ulpijana, kao i mnogi drugi izuzetno vredni lokaliteti kulturne baštine na Kosovu, jedna je od tih stvari i ponosan sam što smo danas svedoci konkretne podrške EU za njeno očuvanje“.

Iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu saopštili su da je projekat vredan milion evra pod nazivom „Evropska arheološka misija na Kosovu: od Ulpijane do Iustiniana Secunda“ pokrenut 14. decembra 2021. godine.

“Ovaj projekat koristi rezultate prethodnih geofizičkih istraživanja šireg područja Ulpijane koja je finansirala EU. Tokom naredne tri godine, ovaj projekat će doprineti daljim arheološkim istraživanjima i iskopavanjima, očuvanju nalaza i izgradnji kapaciteta osoblja Arheološkog instituta Kosova (AIK)”, navode iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

Dodaje se da je projekat koji sprovodi Institut za arheologiju francuske „Ecole Normale Supérieure” – jedan od najiskusnijih instituta u arheologiji na Mediteranu i u Centralnoj Aziji – u bliskom partnerstvu sa MKOS-om i AIK-om.

“Drevni grad Ulpijana je obuhvatao utvrđeno naselje površine 35,5 hektara, dok je njengova ukupna teritorija obuhvatala površinu od približno 100 do 120 hektara. Mi sada želimo da otkrijemo brojne sakralne, profane i utilitarne građevine i strukture Ulpijane- Iustiniana Secunda identifikovane geofizičkim prospekcijama. U tom smislu, projekat koji finansira EU će u velikoj meri doprineti našim arheološkim naporima“, rekao je vodeći arheolog AIK-a za Ulpijanu, Miljot Beriša, saopštila je Kancelarija EU.

EU podržava zaštitu i očuvanje objekata kulturnog nasleđa na Kosovu od 2000. godine. Između ostalog, oni uključuju kule i verske objekte i spomenike. EU je do sada u ovu oblast investirala više od 14,7 miliona evra.

“EU ostaje najveći pružalac finansijske pomoći Kosovu”, zaključuje se u saopštenju.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: