fbpx

Vučić sa Lajčakom o nastavku dijaloga Beograda i Prištine

Архива: Лајчак и Вучић; Фото Твитер: Мирослав Лајчак

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak sastao se danas u Beogradu sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem, sa kojim je razgovarao o nastavku dijaloga između Beograda i Prištine, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Vučić je naveo da je od potpisivanja Briselskog sporazuma prošlo devet godina, te da i dalje nema napretka u implementaciji obaveza koje je preuzela Priština, u vezi sa osnivanjem Zajednice srpskih opština, navodeći da Srbija očekuje da se postignuti dogovori poštuju i primene u punoj meri, piše u saopštenju.

Kako se dalje dodaje, Lajčak je rekao da će nastaviti da se u potpunosti angažuje na nastavku dijaloga pod okriljem Evropske unije bez daljeg odlaganja, dodavši da članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednjih deset godina.

Srpski predsednik je istakao da Srbija podržava aktivnosti, napore i namere Miroslava Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rešenja, bez ultimatuma i nametnutih rešenja, u želji da se pokaže razumevanje i za njene državne i nacionalne interese, a ne samo za nacionalne interese Albanaca.

Lajčak je na Tviteru naveo da je razgovarao sa Vučićem kako da se postigne napredak u dijalogu i novom sastanku Beograda i Prištine na visokom nivou.

„Danas sam u Beogradu imao temeljnu diskusiju sa predsednikom Srbije o aktuelnim pitanjima na dnevnom redu i putu za unapređenje dijaloga, uključujući sledeći sastanak na visokom nivou“, napisao je Lajčak.

Ana Marković
%d bloggers like this: