fbpx

Spektakularan koncert ansambla “Venac” u Gračanici

Концерт ансамбла "Венац"; Фото: Грачаница онлајн

Nacionalni ansambl narodnih pesama i igara sa Kosova i Metohije “Venac” održao je povodom nastupajećeg Vasrksa, humanitarni koncert u Domu kulture „Gračanica“. Sav prihod od prodaje karata namenjen je pevačkoj grupi Kulturno umetničkog društva „Božidar Micić“ iz Velike Hoče, kojoj je neophodna pomoć za kupovinu narodne nošnje.

Pesme i igre sa Kosova i Metohije i većeg dela Stare Srbije, izazvale su ovacije publike u Gračanici.

“Fenomenalno je bilo, kao i uvek. “Venac” ne prestaje da iznenađuje, uvek su sve profesionalniji i ja mislim da nema više gde”, kazala je Jelena Mirković.

“Ovo je veče za pamćenje. Napunili smo baterije za duži vremenski period. Posle korone ovo je jedan izliv radosti”, dodao je Novica Filipović.

Igrači i pevači ansambla nisu mislili na umor. Važno je, kažu, pokazati umeće pred domaćom publikom.

“Oni znaju šta igramo i gledaju koje ćemo greške napraviti, ali mi se trudimo da to vešto prikrijemo, ako ih uopšte napravimo”, priča Jovan Perenić igrač, a njegov kolega Dalibor Popović dodaje.

Koncert ansambla „Venac“; Foto: Gračanica onlajn

“S obzirom na to da mi ovde radimo, živimo, boravimo i da se svakog dana srećemo sa tim svetom koji je oko nas, oni od nas uvek očekuju ono najbolje”.

I solisti Tamari Kapetanović je uvek teže nastupati u Gračanici.

“Zato što je veća trema, pogotovo što ja dugo nisam nastupala, i baš sam bila nekako pod nekim utiskom, pod nekom pozitivnom tremom, ali sve je ispalo kako treba, vidi se da je publika bila zadovoljna”, kaže Kapetanović.

Koncert ansambla „Venac“; Foto: Gračanica onlajn

Gromoglasne aplauze publike dobio je i orkestar ansambla, koji je upravo na večerašnjem koncertu predstavio i prve polaznike radionice “Sviraj tamburo”.

“Tri godine nismo radili ovakav koncert, ovog tipa, tako da nadam se da se publika uželela, da smo zadovoljili njihovu želju za ansamblom. Našu jesmo, pošto je sala bila baš puna”, rekao je šef orkestra Ivica Stević.

A nakon vaskršnjeg koncerta, ansambl “Venac” priprema jedan novi program.

“Pripremamo koreodramu ili folklornu predstavu inspirisanu povodom 700 godina osnivanja, odnosno, osvećenja manastira Gračanice, koja će premijerno biti izvedena 22. juna u Narodnom pozorištu u Beogradu”, dodao je šef umetničkog sektora u ansmblu “Venac” Miloš Cile Mitić.

Kako je Mitić objasnio, gračanička publika je večeras imala priliku da vidi deo ove folklorne predstave koja se priprema, te da će premijeru u Gračanici “Venac” održati do kraja godine.

Ana Marković
%d bloggers like this: