fbpx

Tradicionalno farbanje jaja hočanskog kraja; Svaka domaćica umetnica za sebe

Јована Мицић; Фото: Н.Милосављевић

Veliku Hoču i Orahovac na Kosovu i Metohiji obiluju raznovrsni običaji. U ovim mestima Lazarice obilaze kuće pred Uskrs, a tradicionalno i ove godine su se u Metohiji šarala uskršnja jaja na Veliki četvrtak.

Lepota našaranih jaja domaćica iz Velike Hoče poredi se sa filigranskim radom. Uz sveću, pčelinji vosak i spravom koju nazivaju „Šaraljajka“, malom alatkom sa drvenom drškom na čijem vrhu je namotan konac natopljen voskom, prave prava umetnička dela.

„Sama sam pokušala prvi put i onda sam nastavila da crtam. Pokušavam nekad da probam neku maminu šaru, ali ne ide baš. Ipak je ona profesionalac, radi bolje od mene“, ispričala nam je petnaestogodišnja Jovana Micić, učenica iz Velike Hoče.

Šaranje jaja voskom; Foto: N.Milosavljević

Ocrtavanje cveća, listova loze, pupoljaka i još bezbroj različitih motiva na jajima oduzima dosta vremena, nakon čega sledi i samo bojenje, u ovom kraju, uglavnom crvenom bojom.

„Prvo jaja stavimo u rasol, zatim potopimo u farbu za jaja i stavimo da se ugreje. Kada se ugreje, farbamo tako, deset po deset jaja i to traje, pošto se ovde kod nas količinski veliki broj jaja šaraju. Crveno simbolizuje Hristovo raspeće i to je njegova krv, stradanje. Prvo jaje treba da bude crvene boje, a ostala zavise od želje, volje, kako koja domaćica voli“, objašnjava nam postupak farbanja jaja, domaćica iz Velike Hoče, Nena Micić.

Naša domaćica kaže da se prvo jaje zove „Čuvarkuća“, a u ovom kraju i „Strašnik“.

„Kod nas se praktikuje da imamo tri „Čuvarkuće“. Jedno ostavljamo pored ikone u porodičnoj kući, drugo ostavljamo u njivi, a treće u vinograde. Veruje se, da se na taj način zemlja čuva od nepogoda i da bude rodna“, priča Nena i dodaje:

Nena Micić; Foto: N.Milosavljević

„„Čuvarkuću“ umočimo u boju, a onda stavljamo deci na lice, na čelo, bradu i obraze napravimo krst, verujemo da je to da deca budu zdrava, crvena i rumena tokom cele godine“, navodi Nena.

Običaj farbanja jaja na Veliki četvrtak u metohijskom kraju praktikuje se od davnina.

„Mi jaja uvek farbamo na Veliki četvrtak. Na Veliki petak ne treba ništa da se radi. To je tužan dan. Domaćice danas spremaju hranu koju će da koriste sutra. Na Veliki petak samo odemo u crkvu i ništa drugo ne radimo“, kazuje Nena.

Nakon 90 komada jaja koliko je ove godine ofarbala i našarala naša sagovornica, slede pripreme za najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs, koji se slavi tri dana.

Šaranje jaja u Velikoj Hoči; Foto. N.Milosavljević

„Prvog dana Uskrsa idemo u crkvu Svetog Stefana, drugog u crkvu Svetog Ilije, a trećeg u crkvu Svetog Jovana. To je još jedan od običaja koji praktikujemo ovde u Velikoj Hoči. Tada pevamo „Bela vila grad gradila“, a žene u narodnim nošnjama pevaju i pesme „Paun pase“ i „Višnjičica rod rodila“. U našem kraju je takav običaj za blagostanje i zdravlje tokom cele godine“, rekla je Nena Micić iz Velike Hoče, koja je i kustos zavičajnog muzeja.

Velika Hoča poznata je kao metohijska „Sveta Gora“, u njoj se nalaze dvadesetčetiri crkve i crkvišta, a mnogi je nazivaju i Golema Oča.

Ana Marković
%d bloggers like this: