fbpx

Petković odgovara Osmani: Jedino što Beograd blokira su laži Prištine

Петар Петковић, фото: В. Ћуп, ГрачаницаОнлајн

“Beograd učestvuje u svakoj rundi dijaloga u Briselu u najboljoj veri da je kompromis dve strane jedini put ka održivom rešenju i normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, a nikako ucene i uslovljavanja koja prištinska strana pokušava da nametne”, saopštio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, nakon što je kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila da je Srbija blokirala napredak u dijalogu.

Petković je istakao da je tako bilo i tokom poslednje runde dijaloga u Briselu, tokom koje je kako je kazao, “Priština pokušala da promeni i uslovi aktuelni sporazum o registarskim tablicama, ne nudeći nijedno konstruktivno rešenje”.

“Sa druge strane, Beograd je pokazao visok nivo fleksibilnosti i potrage za rešenjem o registarskim tablicama koje bi bilo primenjivo u realnom životu, a ne u glavama albanskih političara. Zato smo apsolutno spremni da nastavimo da razgovaramo i tragamo za kompromisnim rešenjem, držeći se sporazuma od 30. septembra, koji je i dalje u potpunosti na snazi, kao i režim stikera”, navodi Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je takođe kazao da bi Vjosa Osmani, uprkos istrajnoj želji da bude deo dijaloga, prvo morala da se o njegovom toku detaljno informiše, “jer jedino što Beograd blokira su laži Prištine, nikako dijalog i razgovor”.

“Bilo bi korisno i da gospođa Osmani obnovi sva dosadašnja saopštenja, kako EU, tako i zemalja Kvinte, ali i najviših predstavnika SAD, koji nedvosmisleno potvrđuju da je Beograd konstruktivna strana u dijalogu i podsećaju Prištinu na više preuzetih, a neispunjenih obaveza iz tog procesa”, navodi Petković, dodajući da je među njima svakako i “odbijanje Prištine da devet godina formira Zajednicu srpskih opština, ali je lista dogovorenih, a neispunjenih obaveza Prištine podugačka, od pitanja nestalih, do nesprovođenja sporazuma iz oblasti energtike, slobode kretanja…”.

Petković je istakao da je jedini put ka miru i stabilnosti na prostoru Kosova i Metohije formiranje Zajednice srpskih opština, “a ne nekakav reciprocitet koji postoji samo u snovima albanskih političara”.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: