fbpx

Danas je Vaskrs – najveći hrišćanski praznik

Фарбање јаја код породице Петровић у Великој Хочи Фото: Н. Милосављевић

Pravoslavni hrišćani obeležavaju danas najradosniji i najveći praznik, Vaskrs.

Vaskrs ili Uskrs simbolizuje pobedu života nad smrću.

Vaskrs je najveći hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobedu vere i života nad smrću.

U crkvama se na Vaskrs otvaraju Carske dveri na oltaru, čime se simbolično ukazuje da je Isus svojim vaskrsenjem pobedio tamu i smrt i otvorio rajska vrata i put spasenja čitavom ljudskom rodu.

Hrišćani Vaskrs slave tri dana, pa su u kalendaru SPC crvenim slovom obeleženi Vaskršnji ponedeljak i Vaskršnji utorak.

U SPC pravoslavni vernici razmenjuju pozdrave – Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Zvaničnici čestitaju Vaskrs

Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić čestitala je Srpskoj pravoslavnoj crkvi i svim njenim vernicima najradosniji hrišćanski praznik Vaskrs uz želju da praznik provedu u slozi, miru i blagostanju.

„Radost Vaskrsa je prilika da pokažemo ljudske i hrišćanske vrednosti i jačamo međusobno razumevanje, plemenitost i sigurnu budućnost za svakog pojedinca. Proslavite ovaj veliki hrišćanski praznik u miru, blagostanju i sreći, u krugu svoje porodice. Vaskrs nas uvek iznova podseća da poštujemo jedni druge, da iskrenom empatijom i neumornim radom sagledavamo i rešavamo sva pitanja u našem okruženju i da se sa pažnjom odnosimo prema svima koji su svoj život vezali za ovaj prostor. Važno je da zajedništvom, slogom i strpljenjem prebrodimo izazove koji su pred nama. Uz najbolje želje, čestitam vam Vaskrs. Hristos vaskrse!“, navodi se u čestitki Ljiljane Šubarić.

Gradonačelnik opštine Štrpce, Dalibor Jevtić, čestitao je predstojeći pravoslavni Vaskrs Episkopu raško-prizrenskom i kosovkso-metohijskom g. Teodosiju, svim vernicima Srpske Pravoslavne Crkve i svojim sugrađanima i poželeo da praznih dočekaju u miru.

“Neka radost Hristovog vaskrsenja bude večno prisutna u nama. Da teška vremena u kojima Vaskrs dočekujemo, nikako ne pokolebaju našu veru i nadu u dobro i bolje sutra. Da sa radošću lakše prebrodimo sve prepreke koje nas, na Gospodnjem putu prate“, naveo je Jevtić.

Čestitke je uputio i gradonačelnik Severne Mitrovice Milan Radojević.

„Želim da ovaj praznik, koji slavi novi život, pobedu života nad smrću, svetlosti nad tamom i budi nadu u bolje sutra, bude neprestano nadahnuće i podstrek za sve nas, da u ovim izazovnim vremenima pred kojim se nalazimo budemo složni, solidarni i tolerantni sa punim međosobnim razumevanjem i poštovanjem, kako bismo očuvali mir u danima koji su pred nama i nastavili da gradimo bolju budućnost za nas i našu decu“, istakao je Radojević.

Kosovska predsednica Vjosa Osmani istakla je da mnogi vernici proslavljaju Uskrs u trenutku kada su mir i sloboda na našem kontinentu ugroženi.

„Srećan Uskrs svim pravoslavnim vernicima. Ovaj praznik je odraz solidarnosti, ljubavi i nade u bolje dane, s toga želim da u svakoj porodici prevlada mir i radost. Uskrs je manifestacija naše zajedničke snage, humanosti i solidarnosti, koji oživljavaju nadu u budućnost“, navela je Osmani.

Premijer Kosova Aljbin Kurti takođe je uputio čestitke.

„Želim svim našim građanima pravoslavne veroispovesti srećan Uskrs. Svake godine u proleće, prema tradiciji staroj hiljadama godina vernici uz njihove porodice i prijatelje posle posta u trajanju od 40 dana, slave svetu nedelju krunisanu svetim danom Usrksa. Ovog proleća, na ovaj sveti praznik, želimo da nada i život pobede nad svim“, poručio je Kurti.

M.M.
%d bloggers like this: