fbpx

Donfrid i Eskobar u Prištini: Dijalog Beograda i Prištine treba da se završi međusobnim priznanjem

Донфрид и Османи; Фото: В. Ћуп

Pomoćnica državnog sekretara SAD, Karen Donfrid, zajedno sa specijalnim izaslanikom Stejt departmenta za Zapadni Balkan, Gabrijelom Eskobarom, započela je danas u Prištini svoju posetu ovom regionu. Ona je nakon sastanka sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani poručila da se dijalog Beograda i Prištine mora završiti međusobnim priznjanjem.

Na konferenciji za novinare Donfrid je rekla da je zadovoljna onim što je videla na Kosovu.

“Sjedinjene Američke Države će nastaviti da rade sa Kosovom na razvoju ekonomije, povećanju regionalne povezanosti i razvoju diverzifikovanog energetskog sektora. Mislimo da je budćnost Zapadnog Balkana u evroatlanskim integracijama. Dijalog Srbije i Kosova mora se završiti međusobnim priznanjem”, istakla je Donfrid.

Kosovska predsednica govorila je o nedavno preminuloj američkoj političarki Medlin Olbrajt, za koju je rekla, da je najzaslužnija za kosovsku nezavisnost.

Kada je dijalog Beograda i Prištine u pitanju, Osmani je navela, da je Kosovo ispunilo sve obaveze, a da je Srbija ta koja ne ispunjava obaveze, te da se dijalog sa Beogradom mora završiti međusobnim priznanjem.

“Ponovila sam da Kosovo jeste i nastavlja da bude strana u dijalogu i ostajemo posvećeni ovom procesu, koji će se završiti međusobnim priznanjem, od koga će na kraju građani imati koristi”, izjavila je Osmani.

Gabrijel Eskobar; Foto: V. Ćup

Nakon sastanka sa Vjosom Osmani, Donfrid se sastala i sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem. Na konferenciji u Predsedništvu Kosova najavljeno je da će Osmani i Kurti sutra otputovati za Vašington.

Donfrid svoju posetu Zapadnom Balkanu nastavlja sutra u Beogradu, gde će se, kako je najavljeno, sastati sa srpskim predsednik Aleksandrom Vučićem.

Ana Marković

 

 

%d bloggers like this: