fbpx

Skinuta zastava sa crkve Svete Petke u opštini Vitina

Црква СВ. Петке у Витини Фото: Канцеларија за КиМ

Sa crkve Svete Petke u opštini Vitina, u nedelju ujutru, na Vaskrs, skinuta je zastava sa grbom Srpske pravoslavne crkve, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

Kako se navodi u saopštenju, zastavu je na zvonaru crkve postavio sveštenik u subotu popodne, ali je ona nestala sutradan, što je primećeno nakon vaskršnje liturgije i slučaj je prijavljen policiji.

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju podsećaju da se sličan incident dogodio i na Božić, te da je sveštenik tada primetio počinioce i sprečio ih u delu. Navode da je maja prošle godine, ova crkva je i kamenovana.

„Očigledna je namera da se ovim činom oskrnavi hram SPC i to baš na najveći pravoslavni praznik. Verska tolerancija osnov je svakog mirnog suživota, ali povećan broj napada na objekte SPC pokazatelj je očigledne netrpeljivosti prema svemu srpskom na Kosovu i Metohiji“, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije osuđuje ovo skrnavljenje svetinje u Vitini i zahteva da počionioci budu sankcionisani. Upozoravaju da se od početka godine značajno povećao broj napada na objekte SPC što, kako navode, dodatno govori o njihovoj ugroženosti.

Milena Maksimović
%d bloggers like this: